Amerikaanse voedselautoriteit verbiedt mogelijk kankerverwekkende verpakkingen

15.01.2016 | Branchenieuws | 1133 keer bekeken
Amerikaanse voedselautoriteit verbiedt mogelijk kankerverwekkende verpakkingen

De Amerikaanse Food en Drug Administration verbiedt verschillende productie die mogelijk kankerverwekkende stoffen verspreiden door de verpakking van levensmiddelen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een verbod gelegd op drie vet resistente chemische stoffen uit de verpakking van levensmiddelen. De chemicaliën die in verband zijn gebracht met kanker en geboorteafwijkingen worden gebruikt in pizzadozen, magnetron popcornzakken, sandwich omhulsels en andere voedselverpakkingen. 

De actie van FDA komt laat: meer dan een decennium geleden waarschuwde de Environmental Working Group (EWG) al voor deze stoffen. Deze kwamen vijf jaar nadat de Amerikaanse chemische bedrijven gestopt waren met het maken van de chemicaliën. Volgens de EWG doet dit niets om te voorkomen dat voedselverwerkers en verpakkers stoppen met het gebruiken van bijna 100 gerelateerde chemische stoffen die ook gevaarlijk kunnen zijn.

Gezondheid
“Er is duidelijk geen plek in voedselverpakkingen voor industriële chemicaliën die het bloed van de mens vervuilen,” zegt EWG’s directeur Ken Cook. “Het heeft de FDA meer dan tien jaar gekost om daar achter te komen en het is een verbod op slechts drie chemicaliën die zelfs niet meer gemaakt worden.”

“Dit is een ander ongehoord voorbeeld van hoe regelgevende acties in het kader van de natie defecte chemische wetten maar al te vaak te weinig en te laat zijn om de gezondheid van de Amerikanen te beschermen,” vervolgt Cook. “De staat moet ervoor zorgen dat de chemische stoffen die hun weg in voedsel banen, hetzij als opzettelijke toevoeging of als verontreinigingen uit de verpakkingen en andere externe bronnen, grondig onderzocht worden.”

Hoewel de drie chemische stoffen niet meer worden gebruikt in de Verenigde staten sinds 2011, bleef er de mogelijkheid dat voedsel verpakkingen met deze chemicaliën gemaakt worden in andere landen en naar Amerika worden ingevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren