Anti-microbische spoeling moet voedselbederf tegen gaan

25.01.2016 | Branchenieuws | 493 keer bekeken
Anti-microbische spoeling moet voedselbederf tegen gaan

Een antimicrobische spoeling vermindert het risico op ziekteverwekkende organismen die in voedsel voorkomen. Hierdoor is vers voedsel veiliger en kan afvalwater vaker worden hergebruikt.

Joshua Gurtler, verbonden aan de Amerikaanse Agricultural Research Service, heeft samen met zijn team een antimicrobische spoeling ontwikkeld. Een test met de spoeling wees uit dat ziekteverwekkers op voedsel voor 99,99 procent verdwenen. Ook in het afvalwater kwamen de ziekteverwekkers niet meer voor. De spoeling bestaat uit een combinatie van melkzuur, fruitzuren en waterstofperoxide.

De onderzoekers zien kansen voor de methode in commerciële processen waarbij verse producten worden gewassen. De ingrediënten in het product zijn allemaal geclassificeerd als ‘veilig’ volgens speciale Amerikaanse richtlijnen. Deze richtlijnen werden onlangs nog aangescherpt, waardoor bepaalde mogelijke kankerverwekkende stoffen niet langer getolereerd worden. Daarnaast is de spoeling biologisch afbreekbaar en de methode heeft geen invloed op de smaak, textuur, geur en het uiterlijk van de verse producten.

Vaak hergebruiken voedselverwerkers het water om voedsel te wassen. Hierdoor kunnen de verse producten makkelijker besmet raken met ziekteverwekkers. Door de spoeling kan het afvalwater op een veiligere en schonere manier vaker worden hergebruikt. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren