"Anti-statiegeldlobby komt afspraken niet na"

16.06.2015 | Branchenieuws | 845 keer bekeken

De afspraken die voorwaarden scheppen om statiegeld af te kunnen schaffen worden volgens 'afvaladvocaat' Rogier Hörchner veelal niet nagekomen. Zes van de zeven afspraken worden volgens hem niet nagekomen door de verpakkende industrie, zo stelt hij in zijn Legal Opinion. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) sprak in een eerder onderzoek over twee afspraken die niet nagekomen worden, maar Hörchner ziet er meer. “PET-flessen zouden voortaan voor minimaal 25 procent uit recyclaat bestaan. Als die norm vervolgens alleen maar wordt behaald met statiegeld-recyclaat, kun je natuurlijk niet zeggen dat je daarmee statiegeld kunt afschaffen.”

Hörchner onderzocht op verzoek van verschillende partijen de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022, waarin het Ministerie van Milieu en Infrastructuur de voorwaarden opstelde voor de afschaffing van het statiegeld. Een andere afspraak ging over hoogwaardig hergebruik van plastic. Ook dat ziet Hörchner niet terug. “In het Plastic Heroes-systeem wordt plastic gedowncycled of verbrand. Alleen wijzen op de hoeveelheden volstaat dus niet”. Ook worden bij sommige supermarkten nog steeds gratis draagtassen aangeboden en staan niet bij elke supermarkt de oranje bakken om plastic afval in te zamelen. 

Uitstel
Ook het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken is volgens Hörchner tekort geschoten. In 2013 lukte het de organisatie volgens Hörchner niet om hoogst haalbare doelen vast te stellen en verduurzaming te realiseren. In 2014 zou dat volgens de advocaat wederom niet gelukt zijn.

Twee weken geleden constateerde NederlandSchoon al dat er nog steeds PVC-verpakkingen in supermarkten worden gebruikt. “De uitbanning daarvan was een harde eis en was vorig jaar voor Staatssecretaris Mansveld dan ook reden om de afschaffing van statiegeld uit te stellen," aldus Hörchner. "Nu het bedrijfsleven de afspraken weer niet is nagekomen, zal de afschaffing van statiegeld ook nu niet aan de orde zijn." 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren