Astronautenvoedsel beschermd door verpakkingen van nanocomposiet

27.08.2015 | Branchenieuws | 758 keer bekeken

Wetenschappers van de Amerikaanse landmacht onderzoeken de toepassing van nanocomposiet in verpakkingen. Ze verwachten dat deze materialen lichter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan folieverpakkingen.

Volgens de onderzoekers van het U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center (ANSRDEC) kunnen met het gebruik van nanocomposiet militaire rantsoenen en zelfs voedsel van de NASA makkelijker meegenomen worden tijdens (ruimte)missies.

De technologie is gebaseerd op de integratie van nano-kleideeltjes in hars. Verpakkingen uit nanocomposiet zijn volgens de onderzoekers ideaal voor allerlei houdbare voedingsmiddelen. Doordat de verpakking met nanocomposiet ondoordringbaar is, blijft het verpakte product langer houdbaar.

Goedkoper
Ook verwachten de onderzoekers dat de nanocomposiet-verpakkingen lichter in gewicht en goedkoper zijn dan folieverpakkingen. Ze zien bovendien kansen voor het verminderen van voedselverspilling, het verbeteren van de kwaliteit van de rantsoenen en het terugdringen van de logistieke lasten van de militairen.

Drie jaar
De verpakking kan volgens de makers worden afgestemd op het type maaltijd. Zo houden de verpakkingen voor kant-en-klare maaltijden het verpakte voedsel drie jaar houdbaar. Verpakkingen van voedsel dat wordt meegenomen tijdens ruimtemissies, bieden vijf jaar bescherming.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren