Avocado en aardappel verpakt zonder verpakking

19.12.2016 | Branchenieuws | 971 keer bekeken
Avocado en aardappel verpakt zonder verpakking

Nature & More, van Eosta uit Waddinxveen, brengt samen met Zweedse supermarktketen ICA biologische groente en fruit op de markt met 'natural branding'. Door 'natural branding' toe te passen hoeft er geen plastic meer gebruikt te worden om groente en fruit te merken. 

Wat is 'natural branding'?
Groente en fruit worden door natural branding gemerkt doormiddel van een biologische variant op merken met laserlicht. Met natural branding wordt er uit de buitenste laag van de schil pigment verwijderd, zo wordt verpakkingsmateriaal overbodig. De eerste producten die op deze manier gemerkt worden zijn avocado's en zoete aardappelen. 

Nature & More meldt dat alleen al op de avocado's 725.000 plastic verpakkingen worden bespaard. Als er meer producten en meer producenten gebruik gaan maken van naturnal branding kan dat cijfer oplopen tot in de miljoenen. 

Onderscheid kunnen maken
In de supermarkt worden biologische avocado's vrijwel altijd verpakt in pastic folie, omdat ze er anders uit moeten zien dan de los verkochte avocado’s.De supermarkt wil niet dat het verschil in uiterlijk te klein wordt, omdat er dan gekozen wordt op prijsverschil. Hetzelfde is het geval voor zoete aardappels. Vaak bieden stickers een oplossing, maar die laten vaak los, of er wordt gekozen voor papier, lijm of inkt. 

De 'natural branding' is al goedgekeurd door Skal, de Nederlandse organisatie die is aangewezen door het Ministerie van EL&I om toe te zien op de naleving van de biologische productievoorschriften. Skal meldt dat 'natural branding' geen invloed heeft op de smaak of houdbaarheid. 

Er wordt verwacht dat op deze manier van merken enorm veel plastic en energie wordt bespaard. Nature & More verkocht vorig jaar 725.380 pakjes avocado aan de grote Zweedse supermarktketen ICA. Hiervoor werd een 30 centimeter brede film gebruikt die ook nog eens 217 kilometer lang was, dat is omgerekend 2.042 kilo plastic.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren