Bedrijfsongevallen voorkomen en beperken met ORCA

22.09.2014 | Branchenieuws | 1403 keer bekeken

Bedrijfsongevallen zijn erg vervelend maar ze kunnen wel voorkomen of beperkt worden. De arbeidsrisico’s van de werkzaamheden inschatten is echter lastig, en ook de registratie van bedrijfsongevallen verloopt lang niet altijd soepel. Lees hier hoe de ORCA methode de arbeidsrisico’s beter beheersbaar maakt.

Wat is een bedrijfsongeval?

De definitie van een bedrijfsongeval is een ongeval dat ontstaat tijdens het uitvoeren van betaalde arbeid. Voorbeelden zijn uitglijden, bekneld raken door een machine of  verwond raken door bewegende (scherpe) objecten.

Bedrijfsongevallen monitoren en beperken

Ook in de verpakkingssector wordt er gebruik gemaakt van verschillende zware machines en ingewikkelde productieprocessen. ORCA oftewel Occupational Risk Calculator is een methode om arbeidsrisico’s te berekenen en bedrijven te monitoren welke veiligheidsmaatregelen aanwezig zijn en hoe deze verbetert kunnen worden. Door de ORCA methode te gebruiken kunt u de arbeidsrisico’s beter inschatten en de veiligheidsmaatregelen binnen uw bedrijf of afdeling hier op aanpassen.

Na een proef met de ORCA methode op de werkvloer heeft het RIVM besloten tot een webversie van ORCA. Welke functies heeft WebORCA allemaal?

  • Benchmarking: na invoer van bedrijfsspecifieke gegevens geeft WebORCA het risico van de werkzaamheden van 1 persoon in een bedrijf, of van verschillende medewerkers binnen het bedrijf. Dit kan worden vergeleken met het gemiddelde risico dat werknemers lopen in Nederland in soortgelijke situaties, zodat bedrijven kunnen benchmarken.
  • Risico inventarisatie en evaluatie: WebORCA kan ondersteuning bieden bij het opstellen van de risico inventarisatie en evaluatie door risico’s van ernstige arbeidsongevallen te rangschikken en maatregelen voor te stellen voor aanpak van de risico’s.
  • Inschatting grootste risico’s: ook kan worden ingezoomd op specifieke werkzaamheden van een medewerker, waardoor duidelijk wordt waar de grootste risico’s gelopen worden.
  • Maatregelen voor risico’s: in de laatste stap kan de gebruiker een selectie maken uit een aantal maatregelen dat het risico kan verkleinen. De maatregelen zijn gebaseerd op bekende controlelijsten, handleidingen over veiligheid, procedures, trainingsprogramma’s, verplichte opleidingsniveaus en de Europese en Nederlandse normen en richtlijnen.
  • Kosten en effectiviteit van maatregelen: tevens is een inschatting aanwezig van de kosten en de effectiviteit van de maatregel. WebORCA berekent verschillende combinaties van maatregelen en kosten en presenteert deze aan de gebruiker. 
  • WebORCA voorspelt risico’s van ongevallen met ernstig letsel: dodelijk letsel, permanent letsel en letsel met ziekenhuisopname binnen 24 uur. 

Bedrijfsongevallen helemaal voorkomen?

Arbeidsongevallen helemaal uitroeien is ondanks het gebruik van de ORCA methode vrijwel onmogelijk. Ook als de werkgever zich 100% aan de Arbo-wet houdt kunnen er ongevallen voorkomen. Met ORCA kunt u in ieder geval het risico zo klein mogelijk maken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Een voorbeeld van een bedrijf in de verpakkingssector dat gebruik heeft gemaakt van ORCA is Smurfit Kappa. Wessel Drent legt uit: “Mensen willen weten aan welk knopje ze moeten draaien om ongevallen te voorkomen. Helaas is dat een utopie, dit zal nooit kunnen. Maar ORCA vertelt mij wel aan welke knopjes ik moet draaien om een zo groot mogelijke verbetering te krijgen.”

Gebruikt uw bedrijf WebORCA al?

Bron: RIVM

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren