Bedrijven naar buitenland met innovatie recycle-economie

10.11.2016 | Branchenieuws | 392 keer bekeken
Bedrijven naar buitenland met innovatie recycle-economie

Geavanceerde installaties die kostbare metalen uit afgedankte elektronica halen. Duurzaam garen voor de kledingindustrie dat gesponnen wordt uit opgehaald plastic afval. Deze voorbeelden laten zien dat Nederlandse bedrijven innovaties in huis hebben om de economie om te vormen naar een circulaire economie. Dat is kennis die ook goed in het buitenland kan worden ingezet, zodat ook over de grens meer grondstoffen worden hergebruikt en er minder op de afvalstort verdwijnt. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deed op woensdag 9 november de aftrap van de Holland Circular Hotspot, het platform dat de Nederlandse innovaties over de grens gaat promoten.

Dijksma: “We willen in Nederland onze economie in 2050 volledig laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Veel Nederlandse bedrijven hebben nu al de oplossingen in huis om die omslag te maken. Oplossingen die zij ook graag aan het buitenland aanbieden. De Holland Circular Hotspot bundelt nu de krachten van bedrijven, kennisinstellingen en de overheid om Nederland als circulair knooppunt internationaal op de kaart te zetten.”

Holland Circular Hotspot
Het platform wordt gestart door bedrijven en kennisinstellingen uit de recycling- en afvalsector, zoals ENVAQU, de TU Delft, BRBS recycling en de Amsterdam Economic Board. Deze partijen krijgen hulp van de overheid om om hun innovaties in het buitenland onder de aandacht te brengen. Oost-Europa zal vooral in het begin de aandacht krijgen. Bulgarije en Roemenië zijn landen waar nog nauwelijks gerecycled wordt en daar verdwijnen kostbare grondstoffen op de afvalberg. Daarom wordt aantal handelsmissies met Nederlandse bedrijven naar deze landen georganiseerd.

Minder grondstofverspilling
De Holland Circular Hotspot is een van de speerpunten van het Rijksbrede Programma Circulaire economie dat twee maanden geleden door het kabinet werd gepresenteerd. Het is de bedoeling dat we in Nederland in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken en in 2050 volledig circulair zijn. Staatssecretaris Dijksma sluit in december hiervoor met alle Nederlandse partijen het Grondstoffenakkoord. Hierin worden afspraken gemaakt over wat er van iedereen nodig is om deze doelen voor 2030 en 2050 te halen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren