Bekend Nederland spreekt zich uit tegen het Vinkje

22.04.2016 | Branchenieuws | 1270 keer bekeken
Bekend Nederland spreekt zich uit tegen het Vinkje

Een opmerkelijke brief gister op de Opinie-pagina van De Volkskrant. 19 bekende Nederlanders - van kookboekenschrijfster Yvette van Boven tot culinair journalist Onno Kleyn - spreken zich uit tegen het Vinkje op verpakkingen. Volgens hen zijn de criteria onduidelijk.

In totaal ondertekenden 19 mensen de brief: Greet van den Berg, diëtist,  Yvette van Boven, kookboekauteur, Volkert Engelsman, directeur Eosta / Nature & More, Gerrit Jan Groothedde, Eetschrijver, Bavo van den Idsert, Bionext, Jonathan Karpathios, chefkok Vork & Mes, Teun van de Keuken, programmamaker, Onno Kleyn, culinair journalist,Arjen Lubach, cabaretier, Karin Luiten, culinair journalist en kookboekenschrijfster, Janet Noome, diëtist,Scato van Opstall, Keet Smakelijk, Veerle Slegers, activist voedseltransitie, Mieke van Stigt, socioloog en publiciste, Jack Stroeken, voorzitter Slow Food Nederland, Jean-Marc van Tol, cartoonist, Peter J. Voshol, medisch fysioloog, Doris Voss, Tijd voor Eten, Sylvia Witteman, columnist

Ze noemen de nieuwe schijf van vijf een stap in de goede richting, maar vinden het des te vreemder dan Het Vinkje, waarmee de gezondheid van een product aangeprezen wordt, nog steeds bestaan. "Bedacht door de Stichting Ik Kies Bewust, die door voedselgiganten werd opgericht als onderdeel van een miljard euro kostende lobby tegen heldere stoplichtetiketten. Heel slim bedacht, maar buitengewoon kwalijk." De criteria zouden volgens de ondertekenden ondoorgrondelijk zijn. "Een blauw of groen Vinkje moet je als fabriek voor veel geld kopen. Onderzoek toont aan dat de consument er niks van begrijpt: 'bewuste' en 'gezonde' keuze zaaien verwarring." 

Duidelijke richtlijnen
Maar volgens Stichting Ik kies bewust, die het Vinkje in het leven heeft geroepen, is dat helemaal niet verwarrend. "Liefst 70 procent van de consumenten koppelen Vinkjes aan gezondere producten, klinkt het daar." De groep, waar ook wetenschappers en journalisten onderdeel van zijn, pleit voor eerlijke, duidelijke richtlijnen. "Etiketten en keurmerken moeten onafhankelijk en helder zijn. En voor alle producenten en producten gelijk."

Ze roepen het Voedingscentrum en de politiek op om te stoppen met het Vinkje. Ook burgers spelen hierin een rol. "Laat je niet langer bedotten: laat vanaf vandaag alles met een Vinkje in het schap liggen. Doe je boodschappen met de nieuwe Schijf van Vijf in je achterhoofd. Da's een stuk gezonder en veel lekkerder."

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren