Belgische recyclingcijfers stelselmatig overschat

02.12.2015 | Branchenieuws | 641 keer bekeken

Huishoudelijke verpakkingen in België worden veel minder goed gerecycleerd dan wordt aangenomen. Dat blijkt uit een cijferstudie van Bond Beter Leefmilieu (BBL) in het kader van de discussie rond statiegeld. De recyclingsrate van verpakkingen wordt volgens de organisatie overschat.

Bond Beter Leefmilieu pleit ook voor nieuwe afspraken over een meer betrouwbare rapportering van de recyclagecijfers. Fost Plus - de organisatie die instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België - vergelijkt de hoeveelheid ingezamelde verpakkingen met de hoeveelheid verpakkingen die de bij Fost Plus aangemelde drankenproducenten op de markt hebben gebracht. "Dit leidt tot kunstmatig hoge recyclagecijfers", zegt Rob Buurman van BBL in een persbericht.

Ongeveer 5 à 10 procent van de drankverpakkingen in het afval zijn volgens de milieuorganisatie immers door consumenten gekocht in het buitenland. Verder komt ongeveer 8 procent van de verpakkingen op de Belgische markt van fabrikanten die niet zijn aangemeld bij Fost Plus. Daarnaast worden aluminium en blik afkomstig van verbrandingsovens opgeteld bij de recyclagecijfers van verpakkingen, ongeacht of de metalen van verpakkingen afkomstig zijn.

"Door de kunstmatig hoge recyclagecijfers lijkt het net alsof Vlaanderen zijn zaakjes perfect voor elkaar heeft. In werkelijkheid is er nog een wereld te winnen", aldus Buurman.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren