“Benoem op voedselverpakkingen wat mis gaat, niet wat goed is”

11.02.2015 | Branchenieuws | 1135 keer bekeken

Op verschillende voedselverpakkingen prijken de woorden 'fair trade, ecologisch, biologisch': allemaal benoemingen wat er goed is aan een product. Volgens Questionmark, die onderzoek doen naar de herkomst en duurzaamheid van producten, is dit de omgekeerde wereld. Ze schrijven samen met de Volkskrant een wedstrijd uit: bedenk een woord dat op verpakkingen benoemd wat er mis gaat, niet wat goed is.

In een artikel op de website van de krant verbaast onderzoeker Gustaaf Haan zich over de manier waarop producenten reclame maken met hun eerlijke werkwijze. "Alles wat normaal, fatsoenlijk en zonder problemen is benoemen we niet. […] Maar niet als het gaat om slavenarbeid. Dan benoemen we juist wat fatsoenlijk is. Koffiemerken die hun leveranciers normaal betalen, zetten dat trots op de verpakking."

Ver van je bed
Hij wijt dit verschil vooral in de afstand die mensen tot het onderwerp hebben. "Gevaarlijke naaiateliers en onleefbaar lage lonen zijn een ver van ons bed show. Dit benoemen van goede zaken was een eerste stap om mensen bewust hiervan te maken, maar nu is het tijd voor een volgende stap." Samen met de Volkskrant schrijft hij een wedstrijd uit: "Als we de maatschappelijke problemen van vandaag willen oplossen wordt het tijd om alles wat fatsoenlijk is als normaal te beschouwen. Vandaar mijn oproep om het debat weer om te keren."

Aan u daarom de opdracht: verzin een bijvoeglijk naamwoord voor op de verpakking dat duidelijk maakt wanneer een product niet duurzaam, ecologisch of fair trade geproduceerd is. Op de cover van de bijlage van de krant Vonk aankomende zaterdag kunt u het woord invullen. Of u stuurt uw inzending in via de website van de Volkskrant.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • winnie otte
    26.09.2015 - 20:46 uur | winnie otte

    Mag ik vragen wat er met de inzendingen is gebeurd? Is er een woord uit gekomen wat de lading dekt en zo ja war is daar mee gedaan?