Bio-based verpakkingen: meer dan alleen papier

08.05.2014 | Branchenieuws | 1352 keer bekeken

Van maïskolf naar aardappelzak: dat is het idee achter biobased packaging oftewel, composteerbare verpakkingen. Uit een recente Rabo industriemonitor blijkt dat 11% meer investeringen worden verwacht in dergelijke verpakkingen en materialen.

Het gaat dan niet alleen om papier en karton, dat van nature al makkelijker te recyclen is. Een nieuwe ontwikkeling is composteerbare kunststof. Dat wil niet zeggen dat de kunststof bij de composthoop wordt gegooid, maar dat de kunststof is gemaakt van composteerbare materialen zoals maïs of suiker.

'Festivalbekers'

Composteerbaar kunststof wordt nu al gebruikt voor de zogeheette "festivalbekers". Handig, want deze worden in bulk gemaakt en na één keer weer weggegooid. Het nadeel is dat deze niet geschikt zijn voor warme dranken. Voor koffie en thee zijn er dus nog andere bekertjes nodig.

Een ander voorbeeld van die composteerbare verpakkingen is de zak waar aardappels inzitten. Deze kan gefabriceerd worden van PLA, ook wel melkzuurplastic genoemd. Ook de verpakking van biologische groenten en fruit, tijdschriftwikkels en voeding uit de natuurvoedingswinkel kan gemaakt zijn van melkzuurplastic.

Milieuvriendelijk?

Volgens Milieu Centraal bespaart composteerbaar kunststof naar schatting 20 procent aan energie en C0²-uitstoot. Dat lijkt goed voor het milieu, maar er zitten ook nadelen aan: voor die composteerbare verpakkingen zijn grondstoffen nodig die verbouwd worden op steeds schaarser wordende landbouwgronden. Het is nog niet duidelijk wat de uiteindelijke invloed van deze composteerbare verpakkingen gaat zijn.

Zeker in Nederland staat composteerbaar kunststof nog in de kinderschoenen. Ongeveer 0,3 procent van de Nederlandse kunststofverpakkingen is vervaardigd uit composteerbaar kunststof. Er valt dus nog een hoop te winnen voordat biobased packaging definitief doorbreekt. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren