Biobased plastic van garnalenschubben

13.10.2014 | Branchenieuws | 2859 keer bekeken

Garnalen: voor de meeste mensen een echte delicatesse, je moet ze alleen wel even pellen en het schilletje in de prullenbak gooien. Dat moet anders, vinden onderzoekers van het Wyss Instituut aan Harvard University. Zij zagen dat je de schubben van garnalen kunt omvormen tot bioplastic.

Bioplastic wordt vaak gemaakt van cellulose, dat gewonnen wordt uit planten. De onderzoekers van het Wyss Instituut ontdekten dat je van chitosan, een stof gewonnen uit chitine, bioplastic kan maken. Chitine is een polysacharide die in de natuur voorkomt als bouwstof. Chitine zorgt bij insecten en geleedpotigen zoals spinnen en garnalen voor de stevigheid van hun skelet. Chitine is, na cellulose, de meest voorkomende polymeer op aarde.

Voorheen werd chitine vooral weggegooid of gebruikt in cosmetica of dieetproducten. Het was nog niet mogelijk om er driedimensionale vormen uit te maken. De onderzoekers van het Wyss instituut lukte het als eerste om de chitine uit garnalen om te zetten in losse, driedimensionale deeltjes die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Voordelen van chitine

Chitine kan vervolgens door middel van injection blow molding of casting molding in de juist vorm worden geperst. Daardoor is het volledig toepasbaar in allerlei gebieden. Een ander groot voordeel is het feit dat chitine wordt gewonnen uit stoffen die anders zouden worden weggegooid. Omdat chitine, na cellulose, de meest voorkomende polymeer op aarde is, en gewonnen wordt uit afvalstoffen kan het een relatief goedkope manier worden om bioplastic te produceren.

Het grootste voordeel? Chitine is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien geeft het, als het wordt weggegooid, zelfs voedingsstoffen af aan de bodem waardoor planten makkelijker kunnen groeien. Dit wordt gedemonstreerd in een filmpje:

Ondanks dit goede nieuws is er voorlopig nog geen sprake van biobased verpakkingen van chitine. De techniek zal de komende tijd nog verfijnd moeten worden om op grote schaal te gaan produceren.

Wat denkt u, eten we over 10 jaar garnalen uit een bakje gemaakt van garnalenschubben?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren