'Biobased verpakken is een prachtig verhaal, maar geen sprookje'

28.07.2016 | Beursnieuws | 1323 keer bekeken
'Biobased verpakken is een prachtig verhaal, maar geen sprookje'

In aanloop naar de Empack Brussel interviewt VerpakkingsProfs sprekers en betrokkenen bij het evenement. Deze aflevering Dirk Wens, president van de Belgian BioPackaging Association en samensteller van het programma van biobased sprekers.

“De Belgische biobased markt is nog zeer miniem,” waarschuwt Wens. “Met Empack proberen we te laten zien hoeveel we al bereikt hebben en hoeveel onderzoek er al op poten is gezet.” Hij doelt onder andere op de Universiteit Gent, die met hun programma Pack4Food onderzoek doen naar de verpakkingen rondom food. Peter Ragaert zal namens de universiteit komen spreken op het gebruik van biobased kunststoffen en hoe deze ingezet kunnen worden om de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen.

Ook andere universiteiten werken hard aan onderzoek over biobased kunststoffen. Zo spreekt Karin van Doorsselaer van de Universiteit Antwerpen over het denken in het levenscyclussen met biobased kunststoffen. Zelf was Wens jaren onderdeel van verschillende werkgroepen van de Universiteit Gent over bioplastics. “Daarin onderzochten we bijvoorbeeld de barriere eigenschappen en temperatuurresistentie van biobased plastic.” Het is volgens hem zeker niet aan de universiteiten en kenniscentra te wijten dat de markt nog niet optimaal ontwikkeld is. “Iedere dag worden producten bestudeerd en getracht deze te verbeteren. In totaal zijn er duizenden bioplastics ontwikkeld, maar deze zijn lang niet allemaal commercieel realiseerbaar.”

Kosten
Het commerciële aspect van de bioplastics blijft volgens Wens vooral achter doordat er te weinig vanuit de overheid gebeurt om dit te stimuleren. “Er zijn geen fiscale initiatieven die het aantrekkelijk maken voor het bedrijfsleven om te investeren in bioplastics. Ook wordt het gebruik van bioplastics dubbel belast, waardoor je kosten kunnen oplopen tot vijf keer zo hoog als het gebruik van ‘gewoon’ kunststof.”

Het is de reden dat er volgens Wens weinig interesse is vanuit de industrie en distributie om over te stappen op bioplastic. “Er is genoeg onderzoek gedaan, maar er komt geen boodschap naar de Belgische consument toe. Zonde, want het is een prachtig verhaal van hoe het beter kan. Maar daar hebben we wel de middelen voor nodig: het is geen sprookje.”

Bedrijven
Toch zijn er voor het sprekersprogramma een aantal bedrijven aangetrokken die vertellen over hun ervaringen, zij het dat tweederde daarvan uit het buitenland kom. Het Belgische bedrijf Sidaplax, dat werkt met bioplastic op basis van PLA, spreekt over de uitdagingen en mogelijkheden voor producenten en verwerkers. Het Italiaanse bedrijf Novamont, dat fabrikant is van grondstoffen op basis van zetmeel, bespreekt haar laatste ontwikkelingen op het gebied van deze biogrondstoffen. Ten slot spreekt het Nederlandse bedrijf Oerlemans Plastics over de mogelijkheden van biobased flexibele verpakkingen op basis van zetmeel.

Met het uitgebreide sprekersprogramma waarin onderzoek, het bedrijfsleven en verschillende certificaten naar voren komt, hoopt Wens de markt een zetje in de goede richting te geven. “Er is meer dan genoeg kennis, en het is tijd dat deze gebruikt gaat worden.”

Empack Brussels vindt plaats op 21 en 22 september 2016. Kijk voor het gehele sprekersprogramma en om u aan te melden hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren