BioBTX gaat installatie bouwen voor 100% bioplastics

02.03.2017 | Branchenieuws | 463 keer bekeken
BioBTX gaat installatie bouwen voor 100% bioplastics

Het chemisch technologiebedrijf BioBTX gaat op de Zernike Campus in Groningen een proefinstallatie bouwen voor de productie van grondstoffen voor bioplastics. BioBTX laat weten dat het een 'baanbrekende technologie' is. Zij gaan PET-korrels, bekend van de PET-fles, produceren. Er is op dit moment nog geen PET om de markt die volledig gemaakt is van 100% biomassa. De kosten zouden zo'n enkele miljoenen euro's bedragen. 

De proefinstallatie gaat zo'n 10 à 20 kilogram product per uur produceren. De installatie moet eind 2017 klaar zijn en in 2018 op volle toeren draaien. In 2019 volgt dan de bouw van een zogeheten demonstratiefabriek, goed voor een investering van 'enkele tientallen miljoenen euro's'. In die demonstratiefabriek wordt vijf miljoen kilo per jaar geproduceerd. Volgens directeur en mede-eigenaar Cor Kamminga van BioBTX is die fabriek nu al economisch rendabel, ook bij de huidige olieprijzen.  

Concurrentie voor Avantium 
De 'BioPet100' van BioBTX kan concurrentie betekenen voor een ander Nederlands chemisch techologiebedrijf, het in Amsterdam gevestigde Avantium. Avantium wil op grote schaal wil  concurrerende bioplastic maken en heeft voor eind maart ene beursgang gepland. 

Investeerders voor BioBTX 
de Groningse proefinstallatie van BioBTX wordt deels gefinacieerd door Carduso Capital van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Door de investering krijgt het bedrijf 35% participatie in het bedrijf. De andere twee bedrijven die gaan investeren in de proefinstallatie zijn  Syncon en KNN. Zij participeren allebei voor 30% in de installatie.  

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren