Biologische reclame van Albert Heijn: slim of schadelijk?

08.01.2015 | Branchenieuws | 127732 keer bekeken

Supermarktketen Albert Heijn vervangt haar 'Puur en Eerlijk' lijn. De lijn met voornamelijk donkere verpakkingen wordt vervangen door het frisse uiterlijk van AH Biologisch. Op ieder product staat groot aangegeven dat het product op biologische wijze bereid is. Maar niet iedereen is daarover te spreken.

Voor Albert Heijn lijkt het vooral een stukje service naar haar consumenten. "Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor biologische producten," schrijft de supermarktketen op haar website. "Bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens koopt biologische producten en een groot deel van hen geeft aan in de toekomst nog vaker te willen kiezen voor biologisch. Biologisch eten is meer dan een merk alleen."

Snoeptomaatjes
Hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Utrecht zei al eerder op het Foodpackaging Congres in de Jaarbeurs dat de verpakking een goed middel is om mensen gezonder en bewuster te laten kiezen. "Verkoop bijvoorbeeld snoeptomaatjes in een leuke verpakking."

Biologisch voedsel wordt vaak gezien als beter, maar is dat ook zo? Volgens Louise Fresco, voedings- en landbouwdeskundige, niet.

Gevaar
Zij pleit er zelfs voor om biologisch voedsel, net als sigaretten, een kenmerk te geven dat het slecht voor het milieu is, zo schrijft het Nederlands Dagblad. "Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu," aldus de voormalig adjunct-directeur van de Wereld Voedselorganisatie FAO in Rome.

Over de verandering van Albert Heijn zijn de meningen dus verdeeld. Wat denkt u over deze kwestie?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Huub van de Lang
  22.01.2015 - 11:45 uur | Huub van de Lang

  Wil je een goede genuanceerde reactie geven over wat wel en niet gezond is, moet je breed kijken en analyseren. Veel voorkomende ziektes kunnen worden voorkomen door een gezonde levenswijze en E-stof vrije (onbewerkte verse) voeding. Biologische producten zijn over het algemeen veel zuiverder dan de standaard producten. Veel ziektes zijn de oorzaak van verkeerde voeding (voeding waar veel schadelijke additieven in voorkomen). Diabetes, obesitas, osteoperose, hart- en vaatziekten en zelfs kanker zijn hier voorbeelden van. Zie bijv. rapport van het Internationaal Fonds tegen Osteoporose (IOF). Het aantal diabeten is sinds 2000 fors toegenomen. Mensen met een ongezond voedingspatroon én mensen die slechte diëten volgen, hebben een grotere kans om diverse ziekten te ontwikkelen. Eén van de giftigste stoffen, die nog steeds als veilig wordt beschouwd door EFSA en door het informatiecentrum zoetstoffen, is Aspartaam. Dit synthetische zoetmiddel is een neurotoxisch product, dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken van verkoudheid, slapeloosheid, hyperactiviteit en hoofdpijn en het immuunsysteem aantasten, aangeboren misvormingen, kanker. Dit additief komt niet voor in biologische producten Piloten worden zelfs gewaarschuwd voor het gebruik van Aspartaam( mpwhi.com/pilot). Wanneer de reguliere producten strenger worden bewaakt, dan zal het verschil in biologische en niet biologische producten vele malen kleiner worden. Zolang dit nog niet het geval is en er nog steeds schadelijke stoffen en genetisch gemanipuleerde producten in ons voedsel mogen worden verwerkt of verkocht, blijft biologische voeding het gezonde alternatief. We moeten hier denk ik maar blij zijn dat het gaat om een uitspraak van een VOORMALIG adjunct-directeur van de Wereld Voedselorganisatie FAO. Ik hoop dat de huidige adjunct-directeur iets minder emotionele uitspraken doet (met minder financieel belang)!!
  Note: ik heb hier slechts enkele voorbeelden gegeven, maar er zijn er veel meer.

  met vriendelijke groet,
  Nutritionist, Huub van de Lang

 • Tineke Pouw
  20.01.2015 - 09:38 uur | Tineke Pouw

  Het klopt dat, als iedereen biologisch wil eten, we niet aan de vraag kunnen voldoen.
  Het is vooral belangrijk dat we met z'n allen minder vlees gaan eten. Voor het kweken/telen van diervoeder is heel veel landbouwgrond nodig en dat wordt ook al nijpend. Als we dus minder vlees gaan eten, kunnen we de landbouwgrond die daardoor vrij komt, gaan gebruiken voor biologische gewassen. Als we daarnaast biologisch vlees gaan eten, hebben we daarvoor weer veel meer grond nodig, maar we worden met z'n allen wel veel gezonder!

 • Jan Baars
  15.01.2015 - 10:31 uur | Jan Baars

  Van iemand die het gezicht is geweest van deze organisatie zou je een toch wat genuanceerder uitspraak hebben verwacht. Dat we afsteven op een groot problem dat klopt echter doorgaan op de traditionele manier lost zeker niets op. Het verleden en de stappen welke er nu nog steeds gezet worden bewijzen dat er op een verantwoorde manier van inzet van bio, met als resultaat bio producten, nog veel te halen is. een gemiste kans zullen we maar zeggen.