Blauw Vinkje verdwijnt na advies aan minister Schippers

25.08.2016 | Branchenieuws | 510 keer bekeken
Blauw Vinkje verdwijnt na advies aan minister Schippers

Het blauwe Vinkje verdwijnt. Ondanks dat veel levensmiddelen door het gebruik van het blauwe Vinkje verbeterd zijn, is geconstateerd dat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is om deze logovorm te handhaven. 

Dit schrijft de Stichting Ik Kies Bewust aan het Ministerie van Volksgezondheid. Het groene Vinkje wordt in overeenstemming gebracht met de productenlijst van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

Met het advies aan de minister wil het bestuur van de stichting bijdragen aan het creëren van een vertrouwd en volledig transparant informatie en productverbeteringssysteem willen dat maximaal bijdraagt aan een gezondere samenleving met veel minder welvaartsziekten.

In het voorjaar van 2016 is de Stichting Ik Kies Bewust gestart met een open strategische evaluatie van het Vinkje. Hiervoor zijn tal van partijen en deskundigen geconsulteerd. Deze fase is inmiddels afgerond. In de evaluatieperiode is ook de nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geïntroduceerd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft enige tijd nodig om de adviezen van de stichting zorgvuldig te bestuderen. Het ministerie heeft een commissie benoemd om een internationale inventarisatie te maken van wat bekend is over de werking van voedselkeuze systemen. De minister zal mede op basis hiervan eind dit jaar reageren. Tot die tijd blijven de huidige richtlijnen rond het gebruik van het Vinkje van kracht.
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren