'BPA groter probleem dan minerale oliën in verpakkingen'

22.06.2016 | Beursnieuws | 729 keer bekeken
'BPA groter probleem dan minerale oliën in verpakkingen'

Met de toenemende vragen van giftige stoffen in recyclede verpakkingen zouden toxicologen meer betrokken moeten worden in het verpakkingsproces. Dat beargumenteerde Lisette Krul, toxicologist bij het TNO.

Er rijzen steeds meer vragen over het gebruik van gerecycled karton voor verpakkingen. Minerale oliën zouden schadelijk zijn voor het voedsel dat de verpakking bevat en zelfs kanker kunnen veroorzaken, zo bracht Foodwatch begin dit jaar in een rapport naar buiten. Volgens Krul is de informatie die de voedselwaakhond naar buiten brengt niet zo nieuw als de organisatie doet voorkomen. "Begin 2012 kwam er een soortgelijk rapport naar buiten, waaruit dezelfde conclusie naar voren kwam."

Krul stelt dat de aanwezigheid van een toxische stof in een verpakking niet direct een probleem op hoeft te leveren. "Het gaat om de migratie van de stof." De onwetendheid van consumenten is volgens haar een probleem. "Bijna alles bevat toxische stoffen; zelfs water is niet volledig gifvrij. Dat betekent echter niet dat het slecht voor mensen is."

Ook de onwetendheid onder verpakkingsontwerpers kan volgens Krul een probleem oplossen. "Daarom is het belangrijk dat een toxicoloog een rol gaat spelen in het ontwikkelen van verpakkingen." Het laten testen van de verpakking moet een belangrijkere rol gaat spelen. "Nu gebeurt dat eigenlijk te weinig. Optimaal zou een slimme screening zijn die de gerecyclede verpakking onderzoekt." Bij verpakkingen die gemaakt worden van nieuwe materialen is deze screening minder nodig. "Maar het gebruik van gerecyclede materialen zorgt nou eenmaal van inconsequenties in het materiaal."

Scheiden
Als oplossing draagt Krul bijvoorbeeld aan om afval van food en non-food dat opnieuw tot verpakking verwerkt wordt te scheiden. "Ook het scheiden van hoogwaardig en laagwaardig materiaal kan een oplossing bieden. Door hoogwaardige materialen enkel te gebruiken voor hoogwaardige producten, is er een kleinere kans van de besmetting van minerale oliën." 

Al is dat volgens Krul niet het grootste probleem. "Hormoonverstorende stoffen als BPA zijn volgens mij een veel groter probleem dan de minerale oliën in verpakkingen. Daar moeten we veel meer op letten, en het verbaast me dat daar niet meer aandacht voor is."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren