Brussel voor schrappen houdbaarheidsdatum

20.05.2014 | Branchenieuws | 1648 keer bekeken

De houdbaarheidsdatum is op sommige producten overbodig en zorgt daardoor voor veel voedselverspilling. Dat is de conclusie van de Europese Commissie naar aanleiding van een voorstel ontworpen door Zweden en Nederland. In dat voorstel staat dat de lijst met producten waar geen houdbaarheidsdatum op staat, uitgebreid moet worden.

Het gaat om producten die niet snel bederven zoals rijst, pasta en koffie. Nu worden die nog te vaak weggegooid omdat de consument denkt dat deze niet meer te gebruiken zijn. In veel gevallen staat de “tenminste houdbaar tot” datum voor de datum waarop de fabrikant geen kwaliteit meer garandeert. Echter, vaak zijn deze voedingsmiddelen nog prima te eten.

Op producten zoals suiker, zout, azijn en wijn hoeft op dit moment al geen houdbaarheidsdatum te staan. Die afspraak is echter niet verplicht. In de toekomst wil Brussel die regel dan ook wel verplicht stellen. De commissie hoopt dat het zo voor de consument duidelijker is dat een product nog steeds veilig te consumeren is.

Volgende maand wil de Europese Commissie een compleet wetsvoorstel indienen waarin deze nieuwe ideeën worden toegelicht. De houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen is één  van de belangrijkste redenen dat jaarlijks ongeveer honderd miljoen ton voedsel wordt weggegooid, zowel thuis als in de supermarkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren