'Calorieën per portie op etiket kloppen vaak niet'

02.03.2016 | Branchenieuws | 704 keer bekeken
'Calorieën per portie op etiket kloppen vaak niet'

Het is volgens deskundigen zo misleidend als wat: het aantal calorieën ‘per portie’ op verpakkingen.Je denkt goed bezig te zijn, maar stiekem vliegen de kilo's eraan.

Eén 'portie' Twix bevat 123 calorieën. Het staat met grote letters op de verpakking. Maar wat is een portie? Twix zelf gaat uit van één reep. Maar in de verpakking zitten wel degelijk twee reepjes (en die eet je doorgaans achter elkaar op). Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna de helft van de consumenten de twee reepjes als één portie beschouwt. Portieverwarring alom dus.

En dat geldt niet alleen voor een Twix. Ook bij cruesli, kaasblokjes, vissticks, chips, en salades voor op brood staat op de verpakking de hoeveelheid calorieën, vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen per portie.

Sultana
"Het is in veel gevallen totaal onduidelijk wat een portie is", licht Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen RTL Nieuws toe. "Een portie Sultana is er maar ééntje en dat geldt dus ook voor Twix. Dat is echt absurd. Iedereen verzint maar wat en daar heb je als consument dus helemaal niks aan. Wat op de verpakkingen staat, komt totaal niet overeen met wat we in de praktijk eten."

De Consumentenbond pleit dan ook voor 'portieduidelijkheid'. Hoe? "Door een standaardportie in te voeren. Lukt dat niet? Dan moet het aantal calorieën per portie van de verpakking worden gehaald," aldus de Consumentenbond.

Dat de verschillen tussen fabrikanten en supermarkten rondom de porties enorm verschillen, blijkt hier wel uit. Een portie kaasblokjes bij de AH staat voor één blokje, terwijl eenzelfde eenheid bij de Lidl staat voor vier blokjes kaas. Hetzelfde geldt voor Fruitbiscuits. Bij de Lidl is een portie één koekje, terwijl deze bij de AH staat voor drie koekjes. Ook bij vissticks is het onduidelijk wat een portie is: Vismarine telt een portie als één visstick, terwijl de Iglo 5 vissticks rekent als één portie.

Goed bezig
Ook voedingsdeskundige Claartje Schröder van de site Foodness waarschuwt voor de misleiding. "Je laat je als consument echt snel misleiden door de porties op de verpakkingen. Doe dat niet!" waarschuwt ze tegen RTL Nieuws. "Je denkt dat je heel goed bezig bent, maar de porties die fabrikanten aangeven zijn echt veel kleiner." Haar advies: kijk niet naar de portie, maar reken het aantal calorieën uit aan de hand van de 100 gram die op de verpakking staat. "Dan weet je precies wat je binnenkrijgt."

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren