Consumentenbond wil af van gekleurde vinkjes

30.03.2016 | Branchenieuws | 549 keer bekeken
Consumentenbond wil af van gekleurde vinkjes

Als het aan de Consumentenbond ligt, komt er snel een einde aan de gekleurde vinkjes op de producten omdat er veel verwarring en misvattingen over ontstaat. Veel consumenten hebben het idee dat zijn altijd goede en gezonden producten kopen als zij een product met een vinkje op de verpakking kopen. Dit is alleen lang niet altijd het geval.

Omdat er veel onduidelijkheid is over de logo’s op de verpakkingen stelde de Consumentenbond een panel van meer dan duizend personen vragen over de vinkjes. Daaruit bleek dat de grootste verwarring zit in het verschil tussen de vinkjes met groene en blauwe cirkel. Zo denken veel panelleden dat het vinkje met groene cirkel een gezond product is en het vinkje met blauwe cirkel gelijk staat aan een duurzaam product.

In werkelijkheid wordt het vinkje met groene cirkel gebruikt om aan te geven dat dit gezonde basisproduct belangrijke voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Het vinkje met blauwe cirkel wordt gebruikt bij producten die je niet te vaak moet eten, maar waar je soms wel zin in hebt, bijvoorbeeld een snack met minder calorieën of suiker. Slechts achttien procent van de ondervraagden wist de daadwerkelijke betekenis. De bond is klaar met de vinkjes: "De Consumentenbond wil dat dit onzinnige voedselkeuzelogo verdwijnt en start de campagne 'Weg met het Vinkje'."

Bond is boos
De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, is de vinkjes zat, meldt hij op de website van de bond. "Bij de introductie van het Vinkje in 2012 hadden wij al onze twijfels geuit en vier jaar later blijkt dat consumenten het Vinkje nog steeds verwarrend vinden, terwijl consumentenbegrip een wettelijke voorwaarde is voor de goedkeuring van het Vinkje als voedselkeuzelogo. Daarom roepen wij minister Schippers op de verlenging van het Vinkje per 1 mei 2016 tegen te houden." Daarbij komt kijken dat er sprake is van een ander belang. Producenten zijn namelijk nauw betrokken met het verlenen van vinkjes op producten. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren