Crowdfunding voor Nederlandse supermarkt zonder verpakkingen

25.09.2014 | Branchenieuws | 1730 keer bekeken

We zagen ze al in Berlijn en Antwerpen, maar nu is ook Nederland aan de beurt: een supermarkt zonder verpakkingen. Ondernemer Wim van Dijk is er druk mee bezig. De supermarkt zonder verpakkingen moet Bag & Buy gaan heten en ongeveer 150 vierkante meter worden. Het is nog niet duidelijk waar de supermarkt precies komt, maar op de site wordt uitgegaan van een plekje in één van de grote steden.

Crowdfunding

Het benodigde geld voor alle apparatuur en dispensers is nog niet bij elkaar. Daarom start er op 1 oktober een crowdfundingcampagne. Op de website doorgaan.nl kunnen voorstanders van de verpakkingsvrije supermarkt geld doneren. Er is 100.000 euro nodig voordat het project van start kan gaan.

De Nederlandse supermarkt zonder verpakkingen krijgt dezelfde inrichting als de supermarkten in Berlijn en Antwerpen. Er komen allerlei dispensers, bakken en grootverpakkingen waar klanten een gedeelte van de inhoud kunnen overhevelen naar hun eigen meegebrachte bakjes en zakjes. Wim van Dijk denkt dat zijn supermarkt veel verspilling kan tegengaan omdat mensen preciezer hun portie kunnen afmeten en daardoor niet meer te veel kopen.

Bepaald publiek

De supermarkt zonder verpakkingen lijkt op voorhand een specifiek publiek te trekken. Precies afmeten hoeveel je nodig hebt is vooral handig voor eenpersoonshuishoudens. Daarnaast zijn veel consumenten op zoek naar voedsel dat zo goedkoop mogelijk is.

Onderzoeker Joop Holla zegt in een artikel op NOS op 3 dat exclusievere supermarkten zoals Marqt en Ekoplaza zich misschien wel gaan wagen aan producten zonder verpakkingen. Dat zijn dezelfde supermarkten die profiteren van de duurzame consument die meer wil betalen voor gezond eten. Desondanks schat Holla in dat de totale groep geïnteresseerden relatief klein is.

Denkt u dat de verpakkingsvrije supermarkt een kans van slagen heeft?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • 16.10.2014 - 09:37 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Beste Kris,
  Bedankt voor uw reactie. Een goede opmerking mbt voedselveiligheid die gewaarborgd moet worden bij deze supermarkt. In een volgend artikel over de supermarkt zonder verpakkingen zullen wij hier aandacht aan besteden.

 • 11.10.2014 - 18:21 uur | Kris Callaert

  Het is maar de vraag of dit zal leiden tot gezondere voeding. Voedselverpakkingsmaterialen moeten aan wettelijke bepalingen voldoen en de producent moet aantonen, aan de hand van "compliance werk" en een DoC dat ze geschikt zijn voor het beoogde gebruik.
  Wanneer voedsel niet is voorverpakt, zal het toch op moment van aankoop verpakt moeten worden zodat de consument de goederen mee naar huis kan nemen en in zijn voorraadkasten kan bewaren.
  In dit geval zal of de consument zelf zijn eigen verpakking meebrengen, ofwel de supermarkt verpakking ter beschikking stellen. Nu is de vraag hoe de veiligheid van de consument kan geborgd worden met betrekking van ongeoorloofd gebruik van deze verpakkingsmaterialen. Wie gaat er borgen dat de verschillende producten uiteindelijk correct verpakt worden zodat er geen gezondheidsrisico's optreden, daar het niet meer de voedingsproducent is die verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de geschiktheid van de verpakkingen.
  Verpakkingsmaterialen worden geproduceerd om veilig te zijn voor een bepaald gebruik. Wanneer verpakkingen buiten hun gebruikscondities (lees testcondities) worden toegepast kan dit net een verhoogde overdracht geven van chemische stoffen naar de voeding.
  Met andere woorden, onverpakte goederen zijn geen garantie voor een verhoogde consumenten bescherming.
  Kris Callaert