Dag piepschuim, hallo Airpop!

26.08.2014 | Branchenieuws | 3699 keer bekeken

Het is wit, licht en bestaat al meer dan 50 jaar: geëxpandeerd polystreen, oftewel: piepschuim. De naam piepschuim  wordt echter vanaf nu verleden tijd: Airpop is dé nieuwe naam voor geëxpandeerd polystreen (EPS). Waarom was deze naamsverandering nodig en heet piepschuim vanaf nu Airpop?

Geen eenduidige naam

In Europa bestaan 600 EPS producenten. Tot nu toe had ieder land een eigen woord voor EPS. In veel landen staat geëxpandeerd polystreen nu nog bekend onder een merknaam. Voorbeelden van deze merknamen zijn Tempex, Styrofoam, Styropor en Depro. Door die verschillende namen was er geen eenduidig profiel.

Imagoprobleem

Maar dat was niet het enige probleem. Benedikt van Roosmalen, directeur van Stybenex, de Nederlandse branchevereniging voor EPS fabrikanten, geeft aan dat er ook sprake was van een imagoprobleem. “Veel mensen denken dat piepschuim niet milieuvriendelijk is. Daarnaast heeft piepschuim een hele andere functie in de bouw dan in de verpakkingsindustrie. De vraag was dus hoe je piepschuim zo kunt positioneren dat het verschillende gebruik elkaar aanvult en dat het product duidelijk in de markt kan worden gezet”. 

De voorzitter van EUMEPS, de Europese koepelvereniging voor fabrikanten en producenten van EPS, zet daarom in op een radicale verandering. Het scala aan namen word een halt toegeroepen. De naam “piepschuim” gaat samen met alle andere Europese benamingen de prullenbak in en daar komt Airpop voor in de plaats. 


Bewust maken

Volgens van Roosmalen creëert de nieuwe naam vooral een bewustwordingsproces:  “De echte professionals in de verpakkingsindustrie kennen de positieve eigenschappen al, maar het bleef tot nu toe erg moeilijk om deze goed te communiceren naar de consument. Door het imagoprobleem stapten verpakkingsproducenten de afgelopen jaren soms zelfs over op bepaalde vormen van karton in plaats van piepschuim. En dat terwijl de verpakking dan bijna altijd zwaarder en volumineuzer wordt en dus juist niet milieuvriendelijker. Airpop is daarentegen voor 100 procent recyclebaar. We willen mensen bewust maken van de positieve eigenschappen van Airpop.”

De nieuwe slogan “Engineered Air” moet daar aan bijdragen. Van Roosmalen: “De slogan zegt het eigenlijk al: Airpop gaat echt om het vormgeven van lucht voor allerlei toepassingen”. Airpop wordt gebruikt als shockabsorptie in helmen of gevoelige goederen, als thermische isolatie en natuurlijk als verpakkingsmateriaal. Daarnaast is Airpop geschikt voor allerlei toepassingen in de voedingsindustrie.

Van Roosmalen: “We zeggen niet voor niets “Smartest way of keeping things safe and protected”. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
  • 27.08.2014 - 09:31 uur | Benedikt van Roosmalen

    Bij gebruik van Airpop is de breuk van getransporteerde goederen vaak het laagst dat is de eerste milieu winst. De branche vereniging voor Airpop is bezig met een programma om alle gemeenten te bewegen Airpop in te zamelen voor recycling. Een kleine 100-tal gemeenten, welke zo'n 450 ton inzamelen, doen dit nu al. Dat is de tweede milieu winst. Dit aantal zal sterk toenemen wanneer vanaf 2015 de gemeenten een vergoeding krijgen voor iedere ton gerecycelde kunststoffen (in plaats van de huidige vergoeding voor ieder ingezamelde ton). Naast de voordelen voor het milieu is het dan immers ook financieel aantrekkelijk. Dat EPS ook 'brandveilige' soorten kent zoals voorgaande schrijver aangeeft is bevestigend te beantwoorden. EPS met brandvertrager veelal herkenbaar met de toevoeging 'SE' maakt dat het vlamdovend is, de vlam zal niet uit zichzelf voortplanten. Het vertoond een ander gedrag. Kortom a smart way to keep things save and protected. Airpop©, engineered air.

  • 26.08.2014 - 11:38 uur | Gilbert Aerden

    Naast het feit dat inderdaad de recycleerbaarheid technisch haalbaar, maar praktisch niet uitvoerbaar is om reeds genoemde redenen, heb ik ook een probleem met brandveiligheid in verpakkingstoepassingen (ik weet overigens niet of er brandveilige soorten EPS zijn). EPS smelt bij de minste warmte en als het brandt, is er vaak geen blussen meer aan vanwege de omzetting naar zijn oorsprong, petroleum.

  • 26.08.2014 - 11:17 uur | a k

    Leuk dat je 100% recyclebaar etiket op EPS kan plakken, maar hoe doet de consument dat? Als de consument al de moeite neemt om het te scheiden, gaat het bij afvalscheidingsstations gewoon bij het restafval. De consument ziet dus alleen een groot volume aan materiaal wat niet hergebruikt wordt. En dan afvragen waarom er een imago probleem is.....