De evolutie van de golfkartonnen doos

18.05.2015 | Trends | 1773 keer bekeken

Het lijkt misschien alsof de dozen van golfkarton sinds hun intrede begin jaren 80 van de vorige eeuw nauwelijks veranderd zijn, maar niets is minder waar. De veranderingen zijn wellicht niet altijd even duidelijk, en veel consumenten en producenten gaan ervan uit dat het product er is. Ondertussen vinden er veel veranderingen plaats.

Want de verpakkingen van golfkarton kunnen voor een hoop frustratie zorgen. Het is sterk door verandering, wat eerder wel anders was. De verpakkingen die snel kapot gingen bij de introductie van de doos beschadigde niet alleen het product, maar ook de merknaam en zorgde voor flink wat irritatie. Aan de andere kant zorgt de makkelijk te openen verpakking voor veel gemak. Drie voorbeelden van veranderingen van de afgelopen jaren.

De agrarische sector
Het verschepen van groente en fruit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. De toch al kwetsbare lading moet van alles doorstaan: trillingen, verandering van temperatuur en vochtigheid. Door het gebruik van het juiste tape is het mogelijk om de bodem goed bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen er ook meer producten in de doos gestapeld worden, zonder dat de retailer beschadigde producten teruggestuurd krijgt.

Klaar voor retail
Sommige retailers vragen om een doos die ze linea recta in het schap kunnen plaatsen, zonder eerst nog een deel van de doos er zelf uit te snijden. Dit lijkt misschien recht tegenover een sterke doos en een sterk merkimago te staan, maar niets is minder waar. De snijranden die in sommige dozen verwerkt zijn, zijn makkelijk uit de doos te verwijderen zonder mes. Door de randen met lijn of inkepingen te verstevigen, zal de doos niet zomaar open gaan.

Duurzame oplossingen
Ook golfkarton is sterk veranderd sinds de roep om duurzame verpakkingen luider wordt. Doordat er meerdere lagen in de dozen aangebracht wordt, wordt het steviger en makkelijker te gebruiken. Ook groeien de markten van duurzaam tape en biologische afbreekbare lijm.

Het lijkt misschien een vanzelfsprekend gegeven, die doos van golfkarton. Maar onderhuids verandert en vernieuwt de verpakkingssector steeds maar weer. De golfkartonnen doos is daar een prachtig voorbeeld van.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren