De kaderverordening EC (No) 1935/2004 bestaat 10 jaar!

27.10.2014 | Branchenieuws | 2754 keer bekeken

Op 27 oktober 2014, was het precies 10 jaar geleden dat de kaderverordening (EC) No 1935/2004 werd gepubliceerd. Destijds was de 1935/2004 de opvolger van 89/109/EEC. De kaderverordening is van toepassing op alle voedselcontactmaterialen, dus niet alleen verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld keukenattributen, koffiezetapparaten en procescontactmaterialen (O-ringen, melkslangen, lopende banden etc). Antiek, eetbare kaaskorsten en het vaste waterleidingnet zijn uitgezonderd van de wet.

De kern van de kaderverordening is artikel 3. Hierin wordt gesteld dat materialen en voorwerpen, onder GMP dienen te worden vervaardigd en geen bestanddelen aan levensmiddelen mogen afgeven in hoeveelheden die:

a) voor de gezondheid van de mens gevaar kunnen opleveren;

b) tot een onaanvaardbare wijziging in de samenstelling van de levensmiddelen kunnen leiden,

c) tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van de levensmiddelen kunnen leiden (o.a. geur- en smaakafwijkingen).

Ook als er geen specifieke wetgeving beschikbaar is voor een bepaald type voedselcontactmateriaal, dan nog moet het materiaal veilig zijn volgens artikel 3. 

Kaderverordening voor gehele voedselketen

De kaderverordening gaat ook in op actieve en intelligente materialen, waarvoor later ook verordening  EC (No) 450/2009 gepubliceerd is. Actieve materialen mogen voedselbederf niet verhullen en intelligente materialen mogen niet misleidend zijn.

Andere highlights van de kaderverordening zijn artikelen over labelling, traceerbaarheid en het wijnglas-en-vork symbool voor voedselcontact. Ook is er een en ander geregeld voor het indienen van petities bij EFSA en de toelating en beoordeling van nieuwe stoffen die gebruikt worden in voedselcontactmaterialen.

Bewustwording

Maar wat heeft 10 jaar kaderverordening ons nu gebracht? In ieder geval een stuk bewustwording dat alle materialen veilig moeten zijn, want iedereen kent artikel  3. Maar om die vraag verder te beantwoorden kijken we ook naar Annex I. Hierin wordt een lijst gegeven van soorten materialen waarvoor specifieke Europese wetgeving gemaakt zou kunnen worden. In totaal zijn er 17 soorten, te weten: Actieve en intelligente materialen en voorwerpen, lijmen, keramiek, kurk, rubber, glas, harsen met ionenwisselaars, metalen en metaallegeringen, papier en karton, kunststoffen, drukinkt, cellofaan, siliconen, textiel, vernis en deklagen, was en hout.

Voordat EC (No) 1935/2004 uitkwam, was er al voor 3 soorten materialen specifieke Europese wetgeving, namelijk cellofaan, keramiek en kunststoffen. Nu, 10 jaar later is bij dat rijtje er welgeteld 1 materiaalsoort bijgekomen en dat zijn de actieve en intelligente materialen.  De commissie lijkt vooralsnog druk met beoordelen van recycling processen en het uitbrengen van aanpassingen en guidance documenten voor de plastics verordening EU (No) 10/2011. De besluitvorming met 28 lidstaten zal ongetwijfeld traag verlopen, maar er is ook geen visie wanneer er wel iets te verwachten is op gebied van de nog niet Europees geregelde materialen.   

Nationale wetgeving of Europese wetgeving?

Sommige lidstaten wachten het verder niet meer af en ontplooien nationale initiatieven. Zo is Nederland bezig met revisie van Nederlandse voedselcontactwetgeving voor coatings. België is ook bezig met het opstellen van eigen Belgische coatingswetgeving en Duitsland werkt aan Duitse wetgeving over drukinkten.

Hier kun je op twee manieren tegenaan kijken. Aan de ene kant gebeurt er ten minste iets en hebben we dan (straks) ten minste nationale wetgeving om coatings en drukinkten aan te toetsen, maar tegelijkertijd worden niet alle stakeholders bij het wetgevingsproces betrokken. Vanwege de open markt zal een Italiaanse producent van drukinkten straks toch te maken krijgen met de Duitse drukinkten wet, maar bij het opstellen van die wet is alleen de Duitse drukinkten industrie betrokken.

Toch zullen we onze hoop op de nationale initiatieven moeten richten, want met de huidige Europese snelheid van 1 materiaalsoort regelen elke 10 jaar, zijn we pas klaar in het jaar 2144. 

Dit artikel is gepubliceerd door Koen Weel, Projectmanager Verpakkingsonderzoek | TNO Triskelion BV 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren