​​​​Dé milieuvriendelijke verpakking bestaat niet

30.08.2016 | Branchenieuws | 1119 keer bekeken
​​​​Dé milieuvriendelijke verpakking bestaat niet

Reductie van de CO2-uitstoot is één van de voornaamste doelstellingen op weg naar een duurzame toekomst. Maar met alleen duurzame energie komen we er niet. Het efficiënt gebruik van schaarse resources en grondstoffen is eveneens van essentieel belang. Verpakkingen spelen hierbij een belangrijke rol. Verpakkingen beschermen producten en voedingsmiddelen tegen beschadiging en/of bederf en voorkomen verspilling van grondstoffen. 

Het blijft een complexe discussie: verpakkingen en het milieu, waarbij vooral de negatieve aspecten van verpakkingen worden belicht. ‘Onverpakt is beter’, zo meent de gemiddelde consument. Men vergeet echter, dat verpakkingen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen verspilling. Geen verpakking is simpelweg geen optie. Hoe vervoer je een kwetsbare plasma televisie in een container naar de andere kant van de wereld, zonder verpakking? Precies, dat werkt niet. We kunnen niet zonder verpakkingen.

De verpakking in relatie tot het product 
Natuurlijk wordt er voor de productie van verpakkingen ook gebruik gemaakt van grondstoffen. Het gaat er echter om dat we de verpakking beschouwen als onderdeel van het groter geheel en niet als een op zichzelf staand item.  

Wat is de functie van de verpakking in relatie tot (de milieu-impact van) het verpakte product? Een meerlaagse verpakkingsfolie kan problemen opleveren met het oog op recycling, maar diezelfde folie kan er ook voor zorgen dat geneesmiddelen langdurig worden opgeslagen en bewaard bij zware (externe) omstandigheden. Slimme vleesverpakkingen zouden een heldenstatus moeten krijgen, omdat zij de levensduur van vleesproducten verlengen en daarmee verspilling voorkomen. De productie van vlees heeft namelijk een enorme milieu-impact die vele malen de impact van de verpakking overtreft.

LCA 
Gelet op de milieu-impact van de verpakking zelf, moeten we de totale levenscyclus van de verpakking beschouwen. Helaas bestaat er geen ‘quick fix’ of een ‘one size fits all’ als we het hebben over verantwoorde verpakkingsoplossingen. In elke case is een Life Cycle Assessment (LCA) nodig om te kijken in hoeverre ‘duurzame’ opties daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan een verlaagde milieu-impact. Een LCA houdt rekening met de complete levenscyclus van een product, van productie tot afvalverwerking. Zo kan uit onderzoek blijken, dat een verpakking gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal in de productiefase een lagere milieu-impact heeft, maar gelet op verwerking (transport en end-of-life) juist hoger scoort.

Dé milieuvriendelijke verpakking bestaat niet, maar één ding is zeker: verpakkingen zijn onmisbaar in de strijd tegen verspilling van grondstoffen. We staan voor een uitdaging. We moeten op zoek naar oplossingen, waarbij we de positieve aspecten van de verpakkingen moeten maximaliseren en de negatieve effecten moeten beperken.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren