De nieuwe Duitse verpakkingsverordening in het kort

14.08.2014 | Branchenieuws | 4901 keer bekeken

Op 23 juli is de nieuwe Duitse verpakkingswetgeving verschenen. De nieuwe Duitse wetgeving heeft grote gevolgen voor alle Nederlandse verpakkingsbedrijven die hun verpakkingen naar Duitsland exporteren. In dit artikel leest u wat deze nieuwe Duitse verordening betekent voor u en de Nederlandse verpakkingsindustrie.  

Branchekorting aan banden gelegd

Als een Nederlands bedrijf levert aan Duitsland kunnen zij  overeenkomen of ze Duitse of Nederlandse verwerking van afval aannemen. Het is in dat geval belangrijk wie juridisch aansprakelijk is voor de producten  tijdens de grensovergang. De zogenaamde Erstinverkehrbringer –  het bedrijf dat tijdens de grensovergang naar Duitsland juridisch gezien aansprakelijk is voor de producten – komt in de nieuwe wetgeving slechts nog onder strikte voorwaarden voor branchekorting in aanmerking.

Het bedrijf zelf of de tussenhandel moet daarvoor kunnen aantonen producten te leveren aan locaties die gelijkstaan aan particuliere huishoudens. Het gaat in dat geval om een (indirecte) handel van business naar de consument (B2C) zoals restaurants, ziekenhuizen, pretparken, onderwijsinstellingen et cetera. “Daarbij moeten de verpakkingen teruggenomen en gerecycled worden, moet per locatie een schriftelijk recyclingbewijs overhandigd kunnen worden en dienen de hoeveelheden verkoopverpakking per fabrikant gedocumenteerd te worden” legt Johanna Maukner van het Nederlands-Duitse Handelskamer uit. Kort gezegd worden de eisen om voor deze branchekorting in aanmerking te komen een stuk strenger.

Opnieuw licentie krijgen voor verwerking

Op dit moment zijn er in Duitsland 9 verschillende duale systemen voor het inzamelen van afval. Nederlandse verpakkingsbedrijven die handel drijven met Duitse bedrijven kunnen zelf overeenkomen van welk duaal verwerkingssysteem ze gebruik willen maken. Nederlandse ondernemingen bij deze afvalverwerkers de kosten voor de wettelijke recycling van verpakkingen kunnen opvragen. DSD en Landbell zijn twee voorbeelden van zo’n duaal systeem.

Een bedrijf dat een licentie aan wil vragen dient een prognose op te geven bij het duaal systeem van haar keuze.  Vervolgens betalen bedrijven een bepaald bedrag aan voorschot voor het recycleproces van de verpakkingen. Aan het einde van het jaar kunnen bedrijven nogmaals aangeven hoeveel ze daadwerkelijk geëxporteerd hebben. Hier kan het voorschot dan op aangepast worden. Nederlandse bedrijven die leveren aan de Duitse markt wordt geadviseerd om tijdig een nieuwe offerte aan te vragen omdat de tarieven van de duale systemen door deze wetswijziging waarschijnlijk flink zullen veranderen.

Inname verpakkingen detailhandel afgeschaft

Het andere deel van de nieuwe wetgeving gaat in op de wijzigingen rondom de Eigenrücknahme. Op dit moment is het nog zo dat de consument bepaalde verpakkingen na gebruik direct kan inleveren bij de detailhandel zelf. De detailhandel krijgt daar een financiële compensatie voor. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tandpastatubes.

Vanaf 1 oktober 2014 wordt het  principe van Eigenrücknahme afgeschaft. Fabrikanten en distributeurs die hun verpakkingen al in de winkel innemen krijgen hier geen compensatie meer voor en de consument moet zijn verpakking gewoon thuis weggooien.

De vernieuwde wet, met daarin beide veranderingen ook wel de 7de novelle van de verpakkingsverordening genoemd is 23 juli verschenen en wordt gefaseerd ingevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren