De supermarkt zonder verpakkingen gaat door

24.11.2014 | Branchenieuws | 1674 keer bekeken

De supermarkt zonder verpakkingen gaat er komen. Na een crowdfunding campagne van twee maanden is er genoeg geld bij elkaar. Initiatiefnemer Wim van Dijk wilde voor de supermarkt 75.000 euro ophalen. Er is zelfs 92.131 euro opgehaald, 23 procent meer dan nodig is.

In de verpakkingsvrije winkel komen verschillende soorten producten in bakken en vaten. De klant kan zelf bakjes en cupjes meenemen en afwegen hoeveel hij/zij af wil rekenen. Wim van Dijk wil op die manier verpakkingsafval tegengaan en mensen bewuster maken.

Van Dijk wilde de plaats van de Bag & Buy winkel laten afhangen van de gemeente waarin mensen het meeste doneerden. Het lijkt er tot nu toe op dat de winkel in Utrecht gaat komen. Uit een peiling in oktober bleek dat de meeste investeerders in Utrecht wonen. Van Dijk denkt dat zijn concept kan worden doorgevoerd naar nog eens 40 tot 50 verpakkingsvrije winkels.

Kritiek op de supermarkt

Ondanks de vele positieve reacties zijn er ook kritische geluiden. Zo is het duidelijk dat de verpakking, in veel gevallen niet voor niets bestaat: deze beschermt het product en maakt het daardoor langer houdbaar en minder gevoelig voor invloed van buitenaf. Zoals columnist Epco Blessing al aangaf in een column: “Vaak begrijpt men ook niet dat het hele dunne folie dat om komkommer zit, het afval van beschadigde komkommers drastisch vermindert. De verpakking is in dat geval juist goed voor het milieu, omdat meer komkommers verkoopbaar blijven.” 

Gaat u boodschappen doen in de verpakkingsvrije winkel of gaat dat tegen de beroepsgroep in?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren