Decennium lang geen onderzoek minerale oliën in verpakkingen gedaan

01.06.2016 | Branchenieuws | 704 keer bekeken
Decennium lang geen onderzoek minerale oliën in verpakkingen gedaan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen 10 jaar geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met gevaarlijke minerale oliën. Dit blijkt uit het antwoord van het ministerie van Economische Zaken op een verzoek van Foodwatch op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). 

Foodwatch vindt dit opmerkelijk omdat de Europese Voedselautoriteit EFSA al in 2012 vaststelde dat de vervuiling van voedsel met minerale oliën zorgen baarde. Het ontbreken van enig toezicht op de vervuiling van voedsel met minerale oliën in Nederland staat in schril contrast met bijvoorbeeld de aanpak van de Duitse overheid, die afgelopen jaren honderden testen deed op vervuiling van voeding met MOSH en MOAH. Ook het Duitse rijksinstituut voor risicobeoordeling BfR, dat dezelfde taakstelling heeft als de NVWA, besteedt al jaren aandacht aan het onderwerp. 

Uit onderzoek van Foodwatch bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland, zoals rijst, pasta, corn flakes en hagelslag, vervuild is met de gevaarlijke stoffen. Van de onderzochte producten bleek 47 procent vervuild met MOAH en 92% met MOSH. In producten in Duitsland werd aanzienlijk minder vervuiling gevonden. 

Foodwatch concludeert dan ook dat de NVWA volstrekt nalatig is in haar wettelijke taakstelling om 'risicobeoordelingen uit te voeren op het gebied van voeding en voedsel', om zo nieuwe risico’s voor de voedselveiligheid te signaleren. Foodwatch roept minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico’s van minerale oliën in voedsel te onderzoeken. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren