Declaration of Compliance in het kort

17.09.2014 | Branchenieuws | 4048 keer bekeken

De Declaration of Compliance, in het Nederlands ‘Verklaring van Overeenstemming’ genoemd, zijn de officiële richtlijnen om een veilige blootstelling van levensmiddelen aan verpakkingen te garanderen. Lees hieronder wat de Declaration of Compliance inhoudt en hoe deze toegepast wordt.

Verklaring van Overeenstemming: de inhoud

De Verklaring van Overeenstemming is een schriftelijke verklaring van de precieze regels rondom het veilig verpakken van voedingsmiddelen in verpakkingen van kunststof. De Declaration of Compliance is voortgekomen uit de Kunststofverordening 10/2011/EC en de Kaderverordening 1935/2004/EC. De Declaration of Compliance moet worden verstrekt door degene die verpakkingsmateriaal levert die in aanraking komt met levensmiddelen, of bestemd is om levensmiddelen in te verpakken.

De Declaration of Compliance is in het leven geroepen om de consument te beschermen tegen de migratie van de verpakking naar levensmiddelen. Migratie kan namelijk een gevaar voor de gezondheid opleveren of de smaak van een product beïnvloeden.

In de Verklaring van Overeenstemming staan de volgende onderdelen:

 1. Naam van het product
 2. EU-wetgeving van de gebruikte stoffen
 3. Migratie
 4. Good Manufacturing Practice
 5. Traceerbaarheid
 6. Etikettering

Migratietesten

Eén manier om te kijken of de verpakking voldoet aan de verpakkingseisen, is de verpakking te onderwerpen aan migratietesten. Tijdens migratietesten wordt er precies gekeken naar de algehele migratie van de verpakking (overall migration oftewel OML). Die wordt vervolgens vergeleken met de migratielimiet van het levensmiddel of product. In veel gevallen ligt die limiet op 60 milligram per kilogram levensmiddel. In sommige gevallen is de limiet 10 milligram per vierkante decimeter van de oppervlakte van het materiaal.

In plaats van migratietesten mag de producent ook middels berekeningen aantonen dat het product veilig verpakt kan worden. Als de productieprocessen daarna gelijk blijven, blijft de overeenstemming zoals deze is.

De bewijsstukken dat de verpakking voldoet aan de migratietesten hoeven alleen beschikbaar te zijn voor de handhavingsautoriteiten.

In een volgend artikel zullen we meer aandacht besteden aan de specifieke onderdelen van de Verklaring van Overeenstemming en zullen deze nader toegelicht worden. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • 13.10.2014 - 10:34 uur | Erna de Graaf

  Mag een groothandelaar de naam en adresgegevens op een DoC afschermen, zodat zijn afnemer niet weet wie de leverancier is? Het gebeurt namelijk nog wel eens dat een afnemer, wanneer de leverancier bekent is, rechtstreeks gaat bestellen en de groothandel buitenspel zet.

 • 23.09.2014 - 16:17 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Daniel Bouwmeester, voor zover bij ons bekend is een migratietest bij onbewerkte AGF inderdaad niet verplicht. Bij vruchten in delen (bijvoorbeeld appelpartjes in een plastic zakje) of vruchten in de vorm van puree of van pasta is een migratietest wel verplicht. Wij zullen hier in later artikel nog op terugkomen.

 • 23.09.2014 - 16:16 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Kris Callaert, bedankt voor deze toevoeging. In een volgend artikel zullen wij meer aandacht besteden aan de wederzijdse verplichtingen als het gaat om migratietesten en de inhoud van het DoC.

 • 19.09.2014 - 12:27 uur | Daniel Bouwmeester

  Goedemiddag, kan iemand mij vertellen of het klopt dat onbewerkte AGF vrijgesteld is van de verplichte migratietest? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 • 18.09.2014 - 12:38 uur | Kris Callaert

  De bewijsmaterialen behoren toe aan de producent van het verpakkingsmateriaal en moeten niet overgedragen worden naar de klant. Als gebruiken van verpakkingsmaterialen moet je deze gebruiken binnen de opgegeven gebruikscondities onder punt 8 van de DoC.
  Indien je echter materialen importeert van buiten Europa ben je als "first point of import" wel verantwoordelijk voor het opstellen van de DoC en de supporting documents.
  Verder dient iedereen binnen de supply chain die de samenstelling van de food contact martiaal wijzigt (bv lamineren, bedrukken, thermoformeren, ...) opnieuw compliance werk (=supporting documents) verrichten en een DoC voor zijn product opstellen.
  De kwaliteit van een DoC is echter heel belangrijk, deze moet o.a. alle details bevatten van de stoffen met limieten (inclusief deze van bv inkt, lijmen, coatings, enz. ) en duidelijk vermelden dat onder te testomstandigheden van de specifieke migratie (bepaald tevens de resultaten van modelling en berekeningen) aan al deze limieten voldaan is.
  Tevens moet elke wijziging geëvalueerd worden en aanvullende informatie dient in een nieuwe versie van de DoC verwerkt te worden.
  Verplichtingen van business operators binnen de food contact supply chain en de gedetailleerde informatie die een DoC moet bevatten kan je terugvinden op de website van de Europese Commissie (http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/foodcontact/documents_en.htm). Hier zijn 2 guidance documenten te vinden met betrekking tot 10/2011. Het guidance document m.b.t. informatie in de supply chain beschrijft zeer gedetailleerd deze verplichtingen en de DoC's. (http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/foodcontact/docs/guidance_reg-10-2011_en.pdf).
  Actueel werkt men nog aan een 3e guidance document wat dieper ingaat op compliance werk, m.a.w. hoe men compliance kan aantonen via screening of testen. Dit document is actueel in draft en zal vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar gepubliceerd worden.
  Kris Callaert
  Viaware

 • 18.09.2014 - 11:51 uur | Monique van Aarle-Donkers

  Moeten de bewijsstukken van de migratietesten ook beschikbaar zijn voor de handhavingsautoriteiten op de locatie waar de verpakkingsmaterialen verwerkt worden (dus niet de productielocatie van het materiaal)? Of is alleen de verklaring van overeenstemming van de verpakkingsproducent /-leverancier voldoende?