Declaration of Compliance: verantwoordelijkheden en verplichtingen

15.10.2014 | Branchenieuws | 3472 keer bekeken

Wat zijn de wederzijdse verplichtingen en verantwoordelijkheden van producenten en fabrikanten in het kader van de Declaration of Compliance? Dit artikel zet ze op een rijtje.

In een eerder artikel zijn we al kort ingegaan op de Declaration of Compliance en de migratietesten. In dit artikel ligt de focus op de specifieke verplichtingen die producenten van kunststofverpakkingen hebben ten opzichte van fabrikanten van levensmiddelen en grondstofleveranciers.

Wat is een Declaration of Compliance?

Een Declaration of Compliance, in het Nederlands bekend als de Verklaring van Overeenstemming, is een schriftelijke verklaring van de precieze regels rondom het veilig verpakken van voedingsmiddelen in verpakkingen van kunststof. De Declaration of Compliance is in het leven geroepen om de consument te beschermen tegen de migratie van de verpakking naar levensmiddelen. 

Wie moet een Declaration of Compliance aanleveren?

De Declaration of Compliance moet worden verstrekt door degene die verpakkingsmateriaal levert dat in aanraking komt met levensmiddelen, of bestemd is om levensmiddelen in te verpakken. Dat betekent dat leveranciers van grondstoffen in principe geen Declaration of Compliance op hoeven te stellen: immers, de grondstoffen komen pas in aanraking met het product als ze verwerkt zijn tot verpakking.

Desondanks is informatie over de samenstelling van de bewuste grondstof natuurlijk wel van groot belang om de DoC op te kunnen stellen. De NRK Verpakkingen, de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (voormalig VMK; Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland), raadt daarom aan om grondstofleveranciers altijd te vragen naar:

• Naam en adres van de leverancier 

• Datum van uitgifte en de versie van de verklaring

• Productnaam en functie

• Bevestiging dat de samenstelling van het product voldoet aan de eisen vermeld in Kunststofverordening 10/2011/EC, de relevante artikelen van Kaderverordening 1935/2004/EC en de relevante artikelen van de Warenwet.

Als de grondstoffen voor de verpakking geïmporteerd zijn van buiten Europa, is de verpakkingsproducent wel verantwoordelijk voor de grondstoffen. In dat geval moet u dus een Declaration of Compliance opstellen met de aanvullende informatie zoals de niet-Europese grondstofleverancier die heeft aangeleverd.

Niet-plastic onderdelen

In de kunststofverordening 10/2011/EC staan geen verplichtingen wat betreft de onderdelen van een plastic verpakking die zelf niet van plastic zijn. Daarbij valt te denken aan de inkt op de kunststof verpakking of de lijm die gebruikt wordt bij het sealen van de verpakking. Hoewel dit niet gereguleerd is, mogen ook die aanvullende stoffen de migratielimiet niet overschrijden.

Ten eerste betekent dit, dat ook deze stoffen onderworpen moeten worden aan strenge migratietesten. Daarnaast moeten de producenten van deze niet-plastic onderdelen ook de benodigde informatie verschaffen aan de producent van de kunststof verpakking. Dit kan vervolgens worden toegevoegd in de Declaration of Compliance.

Verdere verplichtingen

De bewijsstukken dat de verpakking voldoet aan de migratietesten hoeven alleen beschikbaar te zijn voor de handhavingsautoriteiten. De testresultaten blijven alleen geldig zolang formuleringen en procesomstandigheden constant blijven. Bij elke wijziging, of het nu gaat om de samenstelling van de kunststof verpakking zelf, één van de aanvullende stoffen of het productieproces, moeten er opnieuw migratietesten worden gedaan. Daaropvolgend kan dan, zo nodig, een nieuwe DoC worden overlegd.

Het is belangrijk om constant kritisch te blijven kijken naar de verschillende factoren die van invloed zijn op de kunststof verpakkingen. Tijdige evaluatie en een goede samenwerking tussen de producenten, leveranciers en fabikranten is daarom onmisbaar. 

Heeft u nog vragen wat betreft dit onderwerp? Reageer onder dit artikel en wij zullen proberen de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden in een volgend artikel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • Glen van Balgooy
  08.02.2017 - 09:20 uur | Glen van Balgooy

  Hallo,
  Stel dat je voorverpakte foodproducten importeert, dient de importeur dus een DoC ter beschikking te hebben?

 • 21.10.2014 - 13:47 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Beste Kris,
  Bedankt voor uw reactie. Het stuk is gedeeltelijk gebaseerd op de wetgeving zoals u die aangeeft (http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/foodcontact/docs/guidance_reg-10-2011_en.pdf).

  Zo is het stuk over niet-kunststof onderdelen afgeleid van dit gedeelte van de het document:
  "Why is there no requirement for a DoC for non-plastics intermediates?
  The Plastics Regulation does not set out an obligation to issue a DoC for the non-plastics parts of a plastic material or article. However, as the Plastics Regulation requires that migration of authorised substances and certain other substances should not exceed the established migration limits, it is
  considered necessary that Adequate Information is provided by the manufacturers of adhesives, printing inks and coatings that will allow the manufacturer of the final plastic article to establish compliance with the Plastics Regulation for these substances. This Guidance document is recommending that
  manufacturers of adhesives, printing inks and coatings provide to their customers Adequate Information. This Guidance document gives recommendations on the content of such Adequate Information."

  Kunt u misschien specificeren welke onderdelen/alinea's volgens u niet kloppen? Dan zullen wij hier nogmaals naar kijken.

 • 21.10.2014 - 13:43 uur | Redactie Verpakkingsprofs

  Beste Erwin, bedankt voor je toevoeging. We hebben het aangepast in onze berichtgeving.

 • 16.10.2014 - 20:06 uur | Kris Callaert

  Bovenstaand artikel is volledig onjuist.
  Voor een gedetailleerd overzicht van de verplichtingen welke de verschillende bedrijven binnen de plastic food contact supply chain hebben m.b.t. DoC’s, GMP en supporting documents, verwijs ik graag naar het guidance document rond uitwisseling van informatie op de website van de Europese Unie (http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/foodcontact/documents_en.htm).
  Hierin staat o.a., in hoofdstuk 4, de voorgeschreven ontwerpen voor de verschillende types DoC's (en adequate informatie voor non-plastics) beginnend bij de stoffen (monomeren, additieven, pigmenten, solvents, polymerisatie hulpmiddelen), intermediaire materialen (polymeren, masterbatches, compounds en halffabricaten als film, sheet, pre-forms, ...) tot en met de finale food contact artikelen.
  Het NRK Verpakkingen heeft ook voor de verschillende materialen voorbeeld DoC's op zijn website.
  Ik wil jullie dan ook vragen om bronnen/artikels beter te controleren op inhoud/waarheid, alvorens nonsens te publiceren.
  Kris Callaert

 • Erwin van Limpt
  16.10.2014 - 15:22 uur | Erwin van Limpt

  Beste,

  Het VMK heeft per 1 september 2014 haar naam gewijzigd in NRK Verpakkingen. Met deze naamswijziging benadrukt de brancheorganisatie de krachtenbundeling en samenwerking binnen de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie. De VMK was altijd al actief binnen de NRK-gelederen, maar die krachtenbundeling draagt de organisatie nu ook uit in naam en logo.

  Met Vriendelijke Groet,
  Erwin van Limpt
  Bestuurder NRK Verpakkingen