​Digitalisering dringt door op Drinktec 2017: verpakking geeft RoboFill 4.0 afvulinstructies

11.09.2017 | Beursnieuws | 866 keer bekeken
​Digitalisering dringt door op Drinktec 2017: verpakking geeft RoboFill 4.0 afvulinstructies

‘Zolang het internet geen materie kan verplaatsen, zijn er afvul- en verpakkingssystemen nodig’, aldus Krones-bestuurslid Hans-Jürgen Thaus. Niettemin heeft de digitalisering van machines diverse brouw- en drankproductietechnieken sterk veranderd en dient zich een volgende industriële revolutie aan onder het sleutelwoord Industrie 4.0. De ontwikkelingen op dit gebied voor de drankenindustrie zijn te zien op de Drinktec 2017 in München (11 tot 15 september).

Het begrip Industrie 4.0 wekt de vraag op welke drie revoluties vooraf gingen? De eerste was de uitvinding van de stoommachine, die de aandrijving van mechanische apparatuur mogelijk maakte. Dit werd gevolgd door de tweede revolutie, elektrotechniek, die de massaproductie verder verhoogde. De microprocessor was de derde, die resulteerde in gedigitaliseerde controle- en procestechniek.

Het belangrijkste verschil van 4.0 tot deze derde fase is de toepassing van internettechnologieën voor de communicatie tussen mens, machines en producten, resulterend in een smart factory. Daarbij wordt in alle richtingen en over alle grenzen van de hiërarchische IT-piramide een kristalvormig, intelligent netwerk gecreëerd; vanaf het veldbusniveau, via het bedienings- en beheersniveau tot op operationeel en bedrijfsniveau.

In zo’n smart factory genereren machines en systemen onafhankelijke informatie over alle belangrijke proces- en systeemstadia. Ze communiceren tegelijkertijd met elkaar en corrigeren en optimaliseren productieprocessen,. Of eenvoudiger uitgedrukt: materie ‘weet’ wat het wil worden. De machines‘weten’ wat ze kunnen doen en wanneer ze vrije capaciteit hebben en bieden hun diensten zelfstandig aan.

Uiteraard wordt alles gedaan in nauwe samenwerking met de vraagzijde, die vooraf wordt gepland met behulp van historische data, actuele trends en mogelijk zelfs met intelligente koelkasten en externe weermodellen.

Heartbeat technology
De drank- en vloeibare levensmiddelenindustrie maakt ook gebruik van Industry 4.0 componenten, meent Holger Schmidt van procesautomatiseerder Endress + HauserMesstechnik. ‘Veel apparatuur ondersteunt onderhoudswerkzaamheden met zogenoemde heartbeat technology. Een techniek die zelf alle functies controleert en signaleert wanneer er onderhoud nodig is.’

 ‘Een belangrijk aspect van Industry 4.0 is productie op maat’, zegt Richard Clemens. ‘Het doel is om te voldoen aan alle relevante klantenbehoeften tegen lage kosten. Dit sluit aan bij de drankindustrie, die onderhevig is aan snel veranderende trends. Flexibele productie kan een antwoord zijn op de steeds kortere levenscycli van het product. Er zijn echter nog veel ontwikkelingsstappen en bijbehorende investeringen nodig.’

Het RoboFill 4.0-project sluit hierop aan. Een projectconsortium, van onder andere Universiteit München, Fraunhofer, Weihenstephan, Beckhoff Automation, Krones, Siemens, Yaskawa Europe en de Zimmer Group, werkt aan een automatiseringsconcept voor het produceren en afvullen van customized flessen vanaf batchgrootte één.

Bij het RoboFill 4.0-project is het streven een zelf aanpassend, flexibel en opschaalbaar afvul- en distributieconcept te ontwikkelen. Een concept dat zelf de samenwerking tussen de verschillende modules coördineert. Daarvoor zijn de modules uitgerust met kunstmatige intelligentie. Het concept voorziet in de ontwikkeling van deze fabriekselementen als een soort cyber physical systeemcomponenten, die in staat zijn om doorlopend te communiceren met elkaar en met hogere systemen met behulp van het interne netwerk en cloud-technologieën.

Lees het hele artikel in VerpakkingsManagement 6

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren