​Dit is wat u moet weten over de nieuwe richtlijn voor CLP

01.06.2015 | Branchenieuws | 997 keer bekeken

Vandaag eindigt de overgangsregeling voor het invoeren van de nieuwe richtlijn voor Classification, Labeling, Packaging (CLP). Door de overgangsregeling was het mogelijk de classificatie en etikettering van chemische producten nog volgens de oude richtlijnen in te voeren. Vanaf vandaag moeten producenten en importeurs van chemische producten zoals verf en smeermiddelen toch echt aan de nieuwe richtlijnen geloven.  

“Bedrijven, die hun assortiment chemische producten nog niet conform de nieuwe CLP-richtlijn voor classificatie, etikettering en verpakking van chemische producten aangepast hebben, moeten nu echt dringend in actie komen”, zegt Jochen Dettke, expert chemische wetgeving bij kennisorganisatie DEKRA.

Receptuur
Voor sommige producenten kunnen de nieuwe richtlijnen een hoop gedoe betekenen. De classificatie van een bestaand product op basis van de handleiding is niet altijd makkelijk om te zetten. Dit kan leiden tot incorrecte resultaten. Daarom moeten de producten op basis van de receptuur eerst geclassificeerd worden. In sommige gevallen is zelfs aanvullend lab-onderzoek nodig, omdat ook onderliggende methodes voor classificatie aangepast zijn.

Nadat de classificatie op de juiste manier is aangepast moeten de etiketten met symbolen en de wettelijk vereiste inforamtie over risico’s en preventiemaatregelen gemaakt worden. Het kan bij het gebruik van de nieuwe richtlijnen nodig zijn om de verpakking aan te passen, omdat er meer symbolen vermeld moeten worden. Ook de datasheet van een product aangepast worden, waarbij de nieuwe informatie vastgelegd moet worden. De ‘gevaarzinnen’ die hier vroeger in te vinden waren, komen te vervallen.

Deskundige
Met de nieuwe richtlijnen lopen producenten het risico dat de classificatie strenger uitvalt. De vermelding dat een product irriterend kan zijn voor ogen zal naar verwachting vaker op een etiket komen te staan. Producenten doen er volgens de DEKRA verstandig aan om een deskundige in de arm te nemen, die in kan schatten in hoeverre classificaties als ‘licht ontvlambaar’ of ‘acute toxiteit’ vermeden kunnen worden door het product aan te passen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren