Dit zijn de finalisten van de Bioplastics Award 2016

27.10.2016 | Branchenieuws | 525 keer bekeken
Dit zijn de finalisten van de Bioplastics Award 2016

De finalisten van de Bioplastics Award 2016 zijn bekend. Een vijfkoppige jury uit verschillende werelddelen heeft de volgende vijf innovaties geselecteerd:

Hernieuwbare en recyclebare waterfles - Treeson Spring Water

Treeson Spring Water werd opgericht om een duurzaam alternatief te bieden aan de vele plastic waterflessen die elk jaar worden verkocht. De missie van het bedrijf is dan ook om 100% natuurlijke, duurzame producten te produceren, en systemen en technologieën te ontwikkelen die het milieubewustzijn vergroten. Het materiaal van de flessen die Treeson Spring Water heeft ontwikkeld is 100% gifvrij en de labels zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. 

De eerste 100% Bio-PET polyester shirts - FENC

Het Taiwanese Far Eastern New Century (FENC) toonde ‘s werelds eerste T-shirt dat volledig is gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. De shirts zijn goed voor het milieu, maar behouden ook alle eigenschappen en kenmerken van polyester. Het bio-polyester T-shirt illustreert dan ook de grote mogelijkheden van het materiaal. "Deze wereldprimeur opent de deur naar de toepassing van bioplastics materialen voor de textielmarkt.”

Snoepverpakking gemaakt van aardappelzetmeel - Rodenburg en Mars

In 2010 zei Mars al biobased verpakkingen te willen ontwikkelen. Het bedrijf was echter bang dat consumenten niet zouden begrijpen wat dat inhield. Mars wilde niet dat consumenten dachten dat verpakkingsafval hoe dan ook biologisch is, en dat het daardoor zorgde voor milieuvervuiling. Thijs Rodenburg, CEO van Rodenburg Biopolymeren, geeft aan dat chocolade niet het makkelijkste product is om te verpakken in verband met geur- en smaakbehoud en gevoeligheid. Dit nieuwe, op zetmeel gebaseerde verpakkingsmateriaal voldoet echter aan de eisen.

Bioplastics-Award_rodenburg-1024x396.jpg

Composteerbaar schuim - BASF

Het composteerbare Ecovio schuim van BASF biedt betere thermische en chemische weerstand dan EPS en een zeer goede energieabsorptie onder hoge druk. Hierdoor is het materiaal bijzonder geschikt voor transportverpakkingen voor zware, hoogwaardige of delicate producten. Het product kan ook worden gebruikt voor de levensmiddelenverpakkingensector vanwege de goede thermische isolatie.

Schuim BASF.jpg

Bioplastic beschermingskegels voor rubberbomen - Corbion, Global Bio-Polymers and Maxrich

Natuurlijk rubber is een belangrijk landbouwproduct in Thailand. Momenteel zijn rubberbomen veelal bovengronds geplaatst in zakken van polyetheen (PE) of kegels van polypropyleen (PP). Deze zorgen ervoor dat de wortels in een richting bepaalde richting groeien, en dat boeren de bomen makkelijk kunnen vervoeren en planten. Het afsnijden van de zak of kegel als een boom volwassen is, kan de wortels echter beschadigen. De bioplastic kegel biedt de voordelen van de gerichte wortelgroei (en dus het bevorderen van een langere levensduur en de toenemende economische waarde per boom). Omdat de kegel biologisch afbreekbaar is, is het niet nodig om deze af te snijden. Hiermee wordt schade aan de wortels voorkomen.

Corbion-and-Maxrich-biodegradable-cone-r

De awards
De Global Bioplastics Award richt zich op innovaties en prestaties van fabrikanten, verwerkers, merken en gebruikers van bioplastic materialen. Om in aanmerking te komen voor de awards moet een bedrijf, product of dienst op de markt zijn geweest in 2015 of 2016.

De finalisten zijn geselecteerd door vijf juryleden verschillende delen in de wereld. De winnaar wordt op 29 november bekend gemaakt tijdens de 11e Europese Bioplastic Conference in Berlijn. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren