'Duurzaam verpakken: ga je voor circulariteit of milieu impact?'

22.06.2016 | Branchenieuws | 1062 keer bekeken
'Duurzaam verpakken: ga je voor circulariteit of milieu impact?'

Bij het maken van een duurzame verpakking is het belangrijk om een bepaald punt te kiezen dat je wilt verduurzamen. Dat beargumenteren Hans van Trijp (Wageningen UR) en Hester Klein Lankhorst (KIDV) in hun presentatie op Packaging Industry 2016 in Den Haag.

Aan de hand van twee Life Cycle Asessments (LCA's) lieten Van Trijp en Klein Lankhorst zien dat er op veel verschillende punten te verduurzamen valt. "Je kunt niet van een verpakking zeggen dat hij substantieel duurzamer is dan een ander. Dat ligt volledig aan de focus van de LCA."

Een treffend voorbeeld is te zien op het scherm: een blik, stazak, pot en pak tomatensoep worden afgebeeld, maar welke is nou duurzamer? Na een kleine stemronde blijken de aanwezigen uit de verpakkingssector te kiezen voor de glazen pot. Aan de hand van twee LCA's, waarbij in het ene geval gefocust wordt op milieu impact en in de ander op circulariteit, dit voor beiden niet de juiste keuze: de stazak komt in beide gevallen als beste uit de bus.

Een keuze die weinig consumenten maken. Van Trijp: "Voor consumenten zijn karton en glas duurzame materialen, omdat ze die zelf kunnen recyclen. Dat metaal en zelfs kunststof goed te recyclen is, is voor hen een ver-van-je-bed-show."

Verduurzamen
Wel is overduidelijk te zien dat er grote verschillen zijn in de cijfers als het gaat om duurzaamheid. "Wie naar milieu impact kijkt, zal op andere dingen letten dan wanneer er wordt gekeken naar circulariteit," legt Van Trijp uit. "Daarom is het belangrijk om als bedrijf te kijken naar punten die jij belangrijk vindt om op te verduurzamen."

In de LCA's wordt niet alleen gekeken naar de verpakking, maar ook naar randzaken als voedselverspilling. "Dat speelt een belangrijke rol bij milieu impact, en bij circulariteit is dat minder belangrijk." 

Wel blijkt eenduidig uit het wetenschappelijke onderzoek, waar naast de Wageningen UR en het KIDV ook de RUG en UTwente aan meewerken, dat verpakken te ver in de keten zit. "Vaak wordt op het allerlaatste moment pas nagedacht over de verpakking, terwijl dit een substantiële rol speelt bij de duurzaamheid van een product."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren