Duurzame verpakkingen van inktvis- en algenafval

10.11.2016 | Branchenieuws | 473 keer bekeken
Duurzame verpakkingen van inktvis- en algenafval

In Spanje hebben onderzoekers duurzame verpakkingen van vis- en algenafval gemaakt. De Baskische onderzoekers zochten naar nieuwe methoden om lokale industriële reststromen aan de Middellandse Zeekust te verwerken tot nieuwe materialen.

Het is de wetenschappers, van de University of the Basque Country, gelukt om bio-afbreekbare en composteerbare verpakkingsmaterialen te maken uit inktvisafval, die ook nog eens in te passen zijn in bestaande plasticproductieprocessen.

Hoe werk het?
De onderzoekers halen cellulose en het eiwit 'chitine' uit het afval. Vervolgens kunnen daar folies van gemaakt worden. Deze folies zijn dan weer geschikt voor ‘heat sealed’ toepassingen en zijn immuun voor gassen en vetten.

Geneeskunde
In het rapport is ook te lezen dat er toepassingen zijn voor in de geneeskunde. “Een belangrijke uitdaging is het 3D-printen van biomaterialen”, zegt onderzoeker Pedro Guerrero. “Daarvoor moet een materiaal eerst de vorm van een gel hebben zodat je ermee kunt printen. Daarna moet de laag uitharden en stevig genoeg zijn om de volgende geprinte lagen te kunnen dragen.”

De resultaten van het Baskische onderzoek zijn gepubliceerd in ACS Sustainable Chemistry and Engineering.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren