Eenderde van etiketten peutermelk voldoet niet aan etiketteringsregels

21.03.2017 | Branchenieuws | 403 keer bekeken
Eenderde van etiketten peutermelk voldoet niet aan etiketteringsregels

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt 32 procent van de etiketten van peutermelkproducten niet volledig te voldoen aan de eisen die de wetgeving er aan stelt. De situatie is wel verbeterd ten opzichte van 2014, toen 85% van de etiketten van onderzochte producten niet voldeden. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek, dat de NVWA in 2016 deed, naar etikettering, presentatie en reclame van peutermelk. 

Van de onderzochte 25 producten peutermelk voldeden er zeventien aan de wetgeving (68 procent). 'Voldoen' houdt in dat alle regels met betrekking tot het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op etikettering, reclame en presentatie correct zijn toegepast. Bij zeven producten die getest werden was er sprake van een overtreding van de claimverordening. Zo werd bijvoorbeeld de voedingsclaim 'geen suiker toegevoegd' op een product aangetroffen, maar dit mag alleen vermeld worden als ook op het etiket staat dat er van nature aanwezige suikers in het product zitten, en dat was niet het geval. Een ander voorbeeld van een overtreding was de claim ‘licht(er) verteerbaar' op twee geitenmelkproducten. Wetenschappelijk is niet bewezen of geitenmelk licht verteerbaar is, en het is onduidelijk wat dit precies betekent.

De NVWA houdt streng toezicht op de etiketteringsregels, presentatie en reclame van zuigelingen- en peutermelk. Dit wordt gedaan omdat het gaat om een consumenten die kwetsbaar zijn. In 2014 zijn er strenge maatregelen en boetes opgelegd door de NVWA en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren