Eetbare verpakking van eiwit maakt minder plastic afval mogelijk

24.08.2016 | Branchenieuws | 957 keer bekeken
Eetbare verpakking van eiwit maakt minder plastic afval mogelijk

Verpakkingen die niet alleen het product eetbaar houden, maar daarna zelf ook de consumeren zijn. Ze bestaan al een tijd, maar Amerikaanse wetenschappers hebben nu een nieuwe variant ontwikkeld uit melkeiwit. 

De onderzoekers van de U.S. Department of Agriculture hebben bij de ontwikkeling van de verpakking gebruikgemaakt van het dierlijke eiwit caseïne en citruspectine toegevoegd zodat de verpakking nog beter bestand is tegen vochtigheid en warme temperaturen. De verpakking van caseïne is biologisch afbreekbaar en eetbaar. Hiermee zien de wetenschappers kansen om plasticafvalstromen te verminderen bij voedselproductie. Dit nieuwe materiaal zou ook zuurstof vijfhonderd keer beter tegenhouden dan 'normaal' plastic, waardoor eten nog langer goed blijft. 

“Deze op basis van eiwit gemaakte folie kan voedselproducten beschermen tegen zuurstof en daarmee voedselbederf tegengaan”, zegt hoofdonderzoeker Peggy Tomasula in een persbericht. “Wanneer het materiaal als verpakking wordt ingezet zouden we voedselverspilling kunnen tegengaan in het distributieproces van voedingsmiddelen.”

Veel van de eetbare verpakking die tot nu toe op de markt verschenen zijn gemaakt van zetmeel. Volgens de onderzoekers hebben de voedselverpakkingen van zetmeel echter niet de zuurstof-blokkerende eigenschappen, die de verpakking van melkeiwit heeft. Door de stof citruspectine aan het duurzame materiaal toe te voegen, zeggen de onderzoekers de structuur van de verpakking te hebben verstevigd. Die vernieuwing zou ervoor kunnen zorgen dat deze verpakkingsfolie eindelijk op de markt verschijnt.

De wetenschappers verwachten het materiaal na vervolgonderzoek binnen drie jaar op de markt te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren