Eieren duurzamer beschermd in dozen van natuurgras

01.07.2016 | Branchenieuws | 593 keer bekeken
Eieren duurzamer beschermd in dozen van natuurgras

Eierdozen worden vaak al goed gerecycled, maar het materiaal kan altijd duurzamer. Een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, het Finse verpakkingsconcern Huhtamaki en Newfoss leidt tot een nieuw, groen en duurzaam product: graskarton. 

De eierdozen bestaan voor 50 procent uit grasvezel en 50 procent uit gerecycled karton. Bij natuurbeheer komt jaarlijks door het maaien van graslanden per jaar ongeveer 200.000 ton natuurgras beschikbaar. Doordat dit natuurgras bestaat uit verschillende plantensoorten, is het vaak niet geschikt voor veevoer. Waar het gras eerder op het composthoop verdween, wordt het nu ingezet als verpakkingsmateriaal.

Huhtamaki heeft samen met Newfoss een filtertechniek ontwikkeld waardoor vezels uit het natuurgras gehaald kunnen worden, om ze vervolgens duurzaam in te zetten. Door ze te vermengen met gerecycled papier wordt het een stevig verpakkingsmateriaal. Bovendien is er niet veel natuurgras voor nodig: uit een kilo kunnen zo'n 20 eierdozen gemaakt worden. 

De doosjes zullen eerst in de Nederlandse supermarkten Albert Heijn en Jumbo verkocht worden, om vervolgens de proef uit te breiden naar een wereldwijd concept.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren