Eierschalen als duurzaam alternatief voor plastic opvulmateriaal

05.07.2016 | Branchenieuws | 543 keer bekeken
Eierschalen als duurzaam alternatief voor plastic opvulmateriaal

Plastic opvulmateriaal kan rekenen op veel kritiek: is dat nou echt nodig? De Britse eierverwerker Just Egg biedt een duurzaam alternatief door eierschalen in te zetten als opvulmateriaal.

Just Egg verwerkt wekelijk 1,5 miljoen eieren voor bijvoorbeeld eiersalade en andere snacks. Het storten van dit 'afval' kost het bedrijf jaarlijks 60.000 euro, een flink bedrag voor een bedrijf met een omzet van circa 5 miljoen. 

De eierschalen waren eerder niet meer bruikbaar, doordat de eiwitresten die aan de schaal bleven plakken snel begonnen te rotten. In samenwerking met onderzoekers van de Leicester University gingen ze op zoek naar een oplossing, die uiteindelijk gevonden werd in het gebruik van eierschalen als opvulmateriaal. De schalen bestaan uit uit dezelfde stof uit kalk, waardoor deze schaal uitermate geschikt zijn.

Verwerkingslocatie
Om de eierschalen snel te kunnen verwerken, breidde Just Egg zijn productiefaciliteit in Leicester uit met een nieuwe verwerkingslocatie. De eierschalen worden per transportband van de fabriek naar de nieuwe locatie vervoerd. Daar worden ze met messen fijngehakt.

Het achtergebleven eiwit wordt er daarna uitgewassen met een oplossing op waterbasis. Vervolgens worden de eierschalen met een oplossing op waterbasis gewassen om het achtergebleven eiwit te verwijderen. Tot slot worden de schone eierschalen vermalen tot een poeder, dat wordt gedroogd tot vulmiddel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren