Engeland doet gratis plastic tas in de ban

08.10.2015 | Branchenieuws | 699 keer bekeken

In Nederland is het al een tijdje normaal, maar ook Engeland is nu over de streep: plastic tasjes worden niet meer gratis uitgedeeld in supermarkten. Een gratis tasje werd in Engeland gezien als een mensenrecht, de ultieme klantvriendelijkheid. Vorig jaar hebben de Engelsen 7,6 miljard plastic zakjes mee naar huis genomen, wat neerkomt op gemiddeld 140 per persoon. Het aantal is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen.

Gesteund door de verpakkingsindustrie wisten supermarkten, voor wie de gemakstasjes een bron van succes zijn, betaling lang tegen te houden. Voormalig staatssecretaris voor Milieu Richard Benyon noemde de heffing van een stuiver 'een te zware last voor huishoudens'.

Alleen Marks & Spencer voerde de heffing vrijwillig in, wat leidde tot een afname van de helft aan tasjes. In Ierland, Wales en Schotland had de introductie er zelfs toe geleid dat er 90 procent minder tasjes over de toonbank gingen. Milieugroepen, progressieve politici en de rechtse Daily Mail hebben jarenlang campagne gevoerd tegen dit symbool van de wegwerpmaatschappij.

Lees ook: gebruik plastic tas makkelijk terug te dringen

Berichten over de schildpadden met restanten plastic in hun lichaam, het gegeven dat zo'n tasje duizend jaar nodig heeft om te vergaan en de aanblik van bomen met meer tasjes dan bladeren hebben de heffing uiteindelijk onvermijdelijk gemaakt.

De regering heeft een manier gevonden om de heffing zo ineffectief mogelijk te maken. Anders dan op de andere delen van de Britse eilanden is er een reeks van uitzonderingen, vastgelegd in een dictaat van 1.600 woorden. Winkels met minder dan 250 man personeel mogen de tasjes gratis blijven uitdelen. Uit gezondheid- en veiligheidsoverwegingen mogen gratis tasjes nog wel worden gebruikt voor vers vlees, groenten, fruit, scheermesjes, hamers, medicijnen, messen, patat, bloembollen, zaden en levende goudvissen.

Lees ook: Greenpeace daagt consument uit maand geen plastic tas te kopen

De supermarkten hebben beloofd om de opbrengst te doneren aan liefdadigheidsinstellingen, nadat de minister van Financiën de btw heeft geïncasseerd - naar schatting 18 miljoen pond op jaarbasis.

Peilingen hebben uitgewezen dat tweederde van de Engelsen geen bezwaar heeft. In de kranten klinkt evenwel columnistengemor. 'De supermarkten hebben ons verslaafd gemaakt aan die tasjes en nu moeten wij de prijs betalen,' klaagde Jemima Lewis in The Daily Telegraph, eraan toevoegend dat consumenten zich 'gekastijd' voelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren