"Er liggen veel kansen voor papier, karton en hout"

06.04.2017 | Beursnieuws | 1728 keer bekeken
"Er liggen veel kansen voor papier, karton en hout"

De circulaire economie is hot-topic in de verpakkingsbranche. Ook de Nederlandse politiek wil Nederland in 2050 circulair maken. Op de Empack beurs werd er een miniconferentie gehouden over de circulaire economie genaamd: ‘Verassend circulair en duurzaam verpakken. Natuurlijk doe je dat’. In die miniconferentie kwam naar voren dat er heel veel kansen liggen voor de verpakkingsindustrie. 

Managing partner Siem Haffmans van Partner for Innovation opende de conferentie met het statement dat er veel kansen liggen voor papier, karton en hout. “Producenten moeten steeds met hun consumenten communiceren over de milieuvriendelijkheid van een verpakking. In de perceptie van consumenten zijn plastic verpakkingen vaak niet milieuvriendelijk, tenzij deze goed gerecycled worden.”

Dat is precies de reden waarom Haffmans denkt dat papier, karton en hout steeds populairder gaan worden. “Producenten hoeven niet met de consument te communiceren, want de verpakking ziet er van zichzelf al milieuvriendelijk uit. Wat we daardoor zien is dat consumenten sneller de link leggen dat die verpakkingen ook in de papier recycling bak kan. Papier en karton worden hierdoor beter gerecycled. Al 85 procent van het oud-papier en –karton is in de kringloop: het wordt ingezameld, gerecycled en als materiaal hergebruikt.”

Hout, papier en karton
Hout, papier en karton zijn milieuvriendelijke biobased materialen mits deze uit duurzaam beheerde bossen zijn geoogst. Daar gaat het vaak mis zegt Huib van Veen, werkzaam bij PEFC Nederland-Het keurmerk voor duurzaam bosbeheer. “Niet elke verpakking die gemaakt is van papier, hout of karton stamt af van een duurzaam geoogste boom”. Dat is precies de reden dat veel onderzoekers andere standpunten hebben over welke vorm van verpakken nu het meest duurzaam is. Toch is er één voordeel wat spreekt voor hout, papier en karton zegt Van Veen. “Hoe je het wendt of keert, voor de CO2 uitstoot is hout, papier en karton beter. Maar dan ga ik er wel van uit dat het geoogst wordt met een duurzaam keurmerk. Dat betekent dat voor elke boom die geoogst wordt er ook een nieuwe wordt geplaatst. En dat is helemaal niet altijd het geval.”

PEFC-keurmerk voor producten
Huib van Veen noemt drie kenmerken waaraan een verpakking moet voldoen voordat deze in aanmerking komt voor een keurmerk. “De eerste is dat het ‘sociaal rechtvaardig’ moet zijn. Daar bedoel ik mee te zeggen dat de veiligheid voor mensen voorop staat. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld dat de mensen die oogsten een helm dragen. Het klinkt vanzelfsprekend, maar ik kan je verzekeren, dat is niet altijd het geval.” Het tweede segment waar de duurzaamheid van een verpakking op beoordeeld wordt is of het ecologisch houdbaar is. “Dan moet je denken of het oogsten geschikt is voor plant en dier. Neem het voorbeeld dat voor elke boom die geoogst wordt er ook een geplant moet worden.” De derde richtlijn die gecheckt wordt is of een product economisch haalbaar is voordat zij een PEFC-keurmerk krijgen. “Dit is een lastige, want hoe dubbel het klinkt, de boer moet er ook geld aan verdienen. Het moet wel rendabel genoeg zijn zodat de boer nog wel het bos kan beheren. De verhoudingen moeten wel eerlijk blijven.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren