Etiket verandert door nieuwe Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen

21.12.2016 | Branchenieuws | 792 keer bekeken
Etiket verandert door nieuwe Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen

Vanaf 13 december is de nieuwe Warenwetbesluit Informatie Levensmiddelen ingegaan voor fabrikanten. Met deze nieuwe wetgeving zijn fabrikanten verplicht uitgebreide informatie te tonen op het etiket. Doel van de wet is consumenten te helpen bij het maken van gezondere keuzes. 

De nieuwe wet valt onder Europese regelgeving en vervangt de oude Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen waarbij fabrikanten zelf konden kiezen wat er op het etiket vermeld werd en in welke grootte

De nieuwe wet verplicht een lettertype van 1,2 millimeter. Tevens moeten alle ingrediënten, aanwezige allergenen, de voedingswaarde per honderd gram of milliliter, de hoeveelheid, de houdbaarheidsdatum en of een product nanodeeltjes bevat, vermeld worden op het etiket. 14 allergenen moeten duidelijk zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door dit dikgedrukt te drukken. Fabrikanten hebben nog wel keuzevrijheid in de vermelding van portiegroottes, een gebruiksaanwijzing en een alcoholpercentage dat onder de 1,2 procent ligt.

Onderzoek
Er is nog geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van de nieuwe wet, maar Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zegt tegen Trouw dat deze wet een grote stap voorwaarts is: ''Door de uniforme etiketten kunnen consumenten nu tenminste de informatie van verschillende producten vergelijken. Het idee is wel dat dat kan helpen. Voorheen stond op het ene etiket wel zout vermeld, op het volgende niet en op een derde heette het natrium. Dat was verwarrend."

Misstanden voorkomen
De nieuwe wet moet tevens ook misstanden voorkomen. Als een product bijvoorbeeld cacaofantasie bevat, oftewel: nepchocola, moet dat duidelijk worden aangegeven. Ook als een product niet geheel uit één product bestaan, maar dat wel doet vermoeden, moet dat duidelijk worden aangegeven op het etiket. Denk bijvoorbeeld aan vleesproducten. Op de verpakking kan bijvoorbeeld het woord 'geplakt' vlees staan vermeld, zodat de consument duidelijk weet dat het product uit verschillende soorten vlees bestaat. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren