Europees Hof van Justitie verbiedt misleidende theeverpakking

09.06.2015 | Branchenieuws | 845 keer bekeken

Het Duitse theemerk Teekanne mag van het Europees Hof van Justitie niet langer haar consumenten verleiden met misleidende verpakkingen. De doosjes met frambozen-vanillethee stonden bedrukt met plaatjes van de producten, terwijl deze niet in de thee zaten. 

De thee bevat volgens het etiket 'vruchtenthee met natuurlijke aroma’s', 'vruchtenthee met natuurlijke aroma’s – vanille-frambozensmaak' en 'enkel natuurlijke ingrediënten'. Maar op de verpakking pronken afbeeldingen van frambozen en vanillebloesem. De aroma's in de thee zijn niet afkomstig van echte vanille of frambozen. Het Europese Hof van Justitie bestempelt de verpakking daarom als misleidend. 

Dubbelzinnig
In december 2014 gingen in de EU nieuwe etiketteringsregels in. Deze rechtszaak is een van de eersten die in het voordeel van de consument uitvalt aan de hand van de nieuwe wetgeving.

Teekanne verweerde zich met het argument dat zowel de ingrediëntenlijst als de teksten op de verpakking vermeldden dat het om natuurlijke aroma's ging. De consument kon dus weten waar hij aan toe was. Het Hof vond dit echter niet voldoende. "Zelfs indien de lijst van ingrediënten juist en volledig is, kan deze ongeschikt zijn om de verkeerde of dubbelzinnige indruk die voortvloeit uit een dergelijke etikettering, genoegzaam te corrigeren”. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren