Europees Parlement waarschuwt voor BPA in verpakkingen

10.06.2016 | Branchenieuws | 479 keer bekeken
Europees Parlement waarschuwt voor BPA in verpakkingen

Het Europees Parlement heeft een waarschuwing afgegeven voor het gebruik van hormoonverstorende stoffen in verpakkingen, zoals BPA.

Het Europees Parlement stelt dat het van groot belang is dat de Europese Commissie wetenschappelijke criteria opstelt waarin staat welke chemische stoffen hormonen ontregelen. Aan de hand van de criteria kan een verbod op hormoonverstorende chemicaliën worden gelegd.

Hormoonverstorende stoffen, zoals Bisfenol-A (BPA), worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. Dergelijke chemicaliën kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bewees onlangs dat voedselverpakkingen met BPA schadelijk kunnen zijn voor ongeboren baby’s, jonge kinderen en bepaalde beroepsgroepen. Begin maart adviseerde het RIVM de Europese Unie al de normen te verlagen.

Het Europees Hof van Justitie tikte Brussel in december al op de vingers, omdat de regels er in 2013 hadden moeten zijn. De Europese Commissie had wel criteria opgesteld, maar stelde wetgeving onder druk van het bedrijfsleven uit en de VS uit.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren