'Fabrikanten nemen loopje met etiketteringswetgeving'

12.08.2015 | Branchenieuws | 931 keer bekeken

De Consumentenbond ziet steeds meer misleidende etikettering op voedingsproducten. 'Supermarkten liggen vol met voedingsmiddelen die zeggen 'rijk aan vezels', 'vetarm' of 'rijk aan vitamine C' te zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is,' aldus de bond op haar website. 'Fabrikanten bieden consumenten met deze voedingsclaims de illusie dat hun vaak ongezonde producten gezonder of beter zijn dan soortgelijke producten.' Daarom besloot de Consumentenbond de misleidende etiketten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te melden. 

De bond hoopt zijn plicht te doen en daarmee te pleiten voor voldoende capaciteit van de NVWA voor handhaving op etikettering, zoals door minister Schippers van Volksgezondheid beloofd is. Het gaat volgens de bond vooral om twee soort misbruik die veel voorkomen. In het eerste geval wordt een product gezonder of beter in de markt gezet, door bijvoorbeeld 'bron van vezels' op de verpakking te vermelden. 'Dat terwijl alle ontbijtkoek van nature een bron van vezels is'. 

Bospeen
Zelfs als producten daadwerkelijk ongezond zijn, moeten bepaalde termen op de verpakking dat verbloemen. Zo wordt op snoepgoed aangekondigd dat het vol zit met vitamine B of dat chips een bron van vezels is. Volgens de Consumentenbond zouden de claims bij echt gezonde producten niet eens nodig zijn. 'Wie heeft er weleens een bospeen gezien met daarop: 'vetvrij', 'vezelrijk' en 'rijk aan vitaminen'?.'

Om deze misstanden aan de kaak te stellen is de consumentenbond een 'Wall of Shame' begonnen, waar misleidende claims gemeld kunnen worden. De NVWA heeft inmiddels aangekondigd een onderzoek in te stellen na de inzendingen van de Consumentenbond.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren