FNLI niet te spreken over Franse proef herkomstetikettering

11.07.2016 | Branchenieuws | 401 keer bekeken
FNLI niet te spreken over Franse proef herkomstetikettering

De federatie Nederlandse levensmiddelen industrie (FNLI) is niet te spreken over de proef die Frankrijk de komende twee jaar uit gaat voeren op het gebied van herkomstetikettering. De Europese Commissie gaf het land op 5 juli toestemming om voedsel en zuivel te verplichten van een etiket met de herkomst. Een afbreuk van de Europese markt voor vrije handel, aldus het FNLI.

De organisatie roept de Nederlandse overheid dan ook op maatregelen te treffen. Het invoeren van verschillende etiketteringsregels voor producten gemaakt binnen of buiten Frankrijk staat volgens de FNLI gelijk aan het optrekken van handelsbarrières. Doordat Frankrijk de exacte aanduiding van producten eist, zal een bedrijf dat kazen of worsten in Frankrijk produceert ook moeten vermelden wanneer bepaalde bestanddelen uit het buitenland komen. 

Franse producenten zullen volgens het FNLI  geneigd zijn om vooral in te kopen bij Franse vlees- en zuivelleveranciers. Daarnaast bestaat de kans dat Franse distributeurs Nederlandse zuivel- en vleesproducten links laten liggen.

Transparantie

Het FNLI benadrukt dat ze niet tegen transparantie in de keten zijn en erkent het belang om het vertrouwen van consumenten te winnen. Echter ziet de organisatie dit niet als een goed middel om dat te bereiken.

Het besluit van de Europese Commissie om deze pilot toe te staan komt redelijk onverwacht: twee jaar geleden stelde diezelfde Europese commissie in een rapport dat de consument niet bereid is om te betalen voor de kosten die verbonden zijn aan herkomstetikettering. Ook werd er gerept over een negatieve impact op de Europese handel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren