Foodwatch vs Heinz: wie wint het geschil rondom minerale oliën?

24.06.2016 | Branchenieuws | 644 keer bekeken
Foodwatch vs Heinz: wie wint het geschil rondom minerale oliën?

Minerale oliën: hoe groot is het gevaar voor consumenten? Er is momenteel een strijd gaande tussen voedselwaakhond Foodwatch en Heinz, waarbij de ene partij wijst op de gezondheidsrisico's en de andere op het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing. Wie trekt aan het laatste eind?

De verpakkingen van Brinta en Honig Dora-pasta van de voedselfabrikant Heinz zouden volgens Foodwatch een groot gevaar zijn: door de NGO is vastgesteld dat deze verpakkingen, van producten die vooral door kinderen geconsumeerd worden, minerale oliën bevatten. Afgelopen donderdag begon Foodwatch een hetze op Facebook, door consumenten op te roepen de fabrikant op Facebook te bestoken met vragen over de vervuiling van minerale oliën in hun producten. 

De NGO hield de producten twee keer in een laboratorium onder het licht en stelde de tweede keer een sterkere vervuiling toe van de minerale oliën in de producten, afkomstig uit de verpakkingen. Het gehalte aan MOAH in Brinta van 2,4 en 2,6 milligram per kilo is relatief hoog. Foodwatch onderzocht eerder 120 producten en slechts 2 producten hadden een hogere vervuiling met MOAH.

Wetenschap
Als reactie noemt Heinz vooral de duurzaamheid van het gerecyclede karton als hoofdmotief om de producten hierin te verpakken. "We hebben hier heel bewust voor gekozen," aldus een woordvoerder. Het bedrijf zegt ervoor te waken dat de verpakkingen voldoen aan alle Nederlandse en Europese wetgeving. "Veiligheid van onze consumenten staat hierbij voorop."

Hoe kan dat het deze twee bedrijven hetzelfde nastreven, maar zo lijnrecht tegenover elkaar staan? Dat heeft voornamelijk met het wetenschappelijke bewijs te maken dat er ligt tegen minerale oliën. Volgens Heinz is er weinig bekend over de gezondheidseffecten van blootstelling aan minerale oliën. Tegelijkertijd verwijst Foodwatch naar een rapport uit 2012 waarin de Europese voedselveiligheidsautoriteit stelt dat het contact tussen voedsel en besmet gerecycled karton mogelijk kankerverwekkend kan zijn.

Lisette Krul, toxicologist bij TNO, stelt dat beide partijen gelijk hebben. "Het gebruik van minerale oliën kan kankerverwekkend zijn, maar alleen in als het in grote mate aanwezig is en in aanraking komt met het product. Het gaat voornamelijk om de migratie van de stof," aldus Krul op het congres Packaging Industry dat in juni in Den Haag georganiseerd werd.

Zorgen
Heinz geeft in ieder geval aan de verpakking voorlopig niet aan te passen. "Op dit moment lopen er nog onderzoeken op nationaal niveau bij het RIVM en op Europees niveau door de EFSA. Zolang niet duidelijk is of er reden is tot zorg is, lijkt het ons niet zinvol overhaast onze verpakkingen aan te passen, omdat elke verpakking zijn eigen voor- en nadelen heeft."

Omdat er geen wet- en regelgeving bestaat rondom het gebruik van minerale oliën in verpakkingen, staat Heinz daar vrij in. Hoe lang Foodwatch door zal gaan met de Facebookactie is niet bekend. Eerder behaalde de organisatie resultaten en pasten verschillende merken hun verpakking aan na klachten over bijvoorbeeld misleidende marketing en het gebruik van vervuild gerecycled karton.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren