Fotoboek toont resultaat recycling op grote schaal

24.05.2016 | Branchenieuws | 546 keer bekeken
Fotoboek toont resultaat recycling op grote schaal

In zijn fotoboek brengt de Vlaamse fotograaf Paul Bulteel in kaart hoe afvalscheiding eruit ziet, maar met een hoopvolle insteek. West-Europa is namelijk voorloper als het gaat om duurzaam hergebruik van afvalproducten.

Het scheiden van afval is voor veel huishoudens een enorme opgave: kartonnen dozen die weggestopt staan tussen het aanrecht, plastic dat zich opstapelt op het balkon. De fotoserie cycle & recycle van Paul Bulteel is het effect van recyclen op grote schaal te zien. De torens van autobanden, matrassenheuvels, zeeën van batterijen, blokken samengeperst aluminium en bergen van blikjes lijken niet alleen op materiaal gesorteerd, maar ook op kleur. 

De aangetroffen esthetiek van de afvalscheiding bracht Bulteel op het idee om de West-Europese recycle-industrie in kaart te brengen. Verschillende bedrijven in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg werden twee jaar lang bezocht en dienden als toneel voor zijn serie. die Het boek dat hij van zijn fotoserie maakte, is ook informatief: achterin geeft Bulteel bij elke foto een toelichting op het verwerkingsproces dat de materialen ondergaan. 

Het boek telt ruim honderd foto's en laat twee kanten van recyclen zien. Aan de ene kant is de menselijke vooruitgang te zien: we nemen eindelijk onze verantwoordelijkheid voor de verwoesting van het milieu. Tegelijkertijd tonen de foto's de eindeloze hoop afval die we dagelijks produceren. Die tegenstelling zit ook in ons gedrag als het om afval gaat, constateert Bulteel in het tijdschrift Vrij Nederland. "Als burger zitten we vol goede bedoelingen, maar als consument doen we gewoon waar we zin in hebben."

Uiteindelijk brengt het fotoboek een hoopvolle boodschap. West-Europa is een voorloper als het gaat om het duurzaam hergebruiken van afvalproducten. In zijn dankwoord prijst Bulteel de bedrijven die hij bezocht om hun openheid. "Wat voorheen een nogal schimmige afvalhandel was, is uitgegroeid tot een volwassen recycle-industrie."

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren