Frankrijk voert neutrale verpakking voor sigaretten in

22.12.2015 | Branchenieuws | 806 keer bekeken

Frankrijk voert ‘plain packaging’ in voor sigaretten en tabak. Dat wil zeggen dat verpakkingen van sigaretten of shag vrijwel geheel identiek zijn. Het enige onderscheid is de merknaam die er in neutrale letters op komt te staan. Dat besloot het Franse parlement. Hiermee moet roken onder jongeren worden teruggedrongen. In Nederland zijn momenteel geen plannen om neutrale sigarettenverpakkingen in te voeren.

Frankrijk is het derde EU-land dat deze maatregel invoert. Eerder al besloten Ierland en het Verenigd Koninkrijk tot een dergelijke stap. Buiten Europa was Australië het eerste land dat met neutrale tabaksverpakkingen ging werken, vanaf 2012.

Richtlijnen
De Franse pakjes sigaretten en shag krijgen vanaf mei 2016 de nieuwe verpakkingen, waarbij nauwelijks nog merkuitingen zichtbaar zijn. Alleen de merknaam is nog te zien. Daarnaast dragen de producten ook afschrikwekkende plaatjes. Die laatste maatregel komt voort uit Europese richtlijnen, die door alle lidstaten moeten worden opgevolgd.

Ook in Nederland komen er dus waarschuwingsplaatjes op de verpakkingen. Tevens worden de tekstwaarschuwingen groter. Samen beslaan ze bijna twee derde van de pakjes. De nieuwe verpakkingen komen vanaf mei 2016 in de Nederlandse schappen te liggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Marcel Veldpaus
    30.12.2015 - 12:21 uur | Marcel Veldpaus

    Is er sprake van non exemption voor sigaren, of wordt er voor sigaren een uitzondering gemaakt?