Frans bedrijf laat zien dat PET-flessen oneindig te recyclen zijn

08.01.2016 | Branchenieuws | 739 keer bekeken
Frans bedrijf laat zien dat PET-flessen oneindig te recyclen zijn

Het Franse Carbios verwerkt in zijn enzymenfabriek afvalplastic tot bio-afbreekbare kunststof. Het bedrijf kan nu ook PET omzetten in zijn chemische bouwstenen.

Carbios claimt dat zijn enzymenproces polymeren uit afvalplastic terugbrengt in de oorspronkelijke toestand. Zo ontstaat een eindeloos recyclebaar, bio-afbreekbaar plastic. In het najaar van 2015 slaagde Carbios er met zijn enzymtechnologie al in polymelkzuur (PLA) af te breken en te depolymeriseren. Het bedrijf is daarna aan de slag gegaan om zijn procedé ook geschikt te maken voor PET en PTT.

Wereldwijd werd in 2014 21 miljoen ton PET-plastic geproduceerd. Meer dan twee derde daarvan vindt zijn weg naar fabrikanten van frisdrankflessen. In Europa wordt 57 procent van alle PET gerecycled. Bottleneck is het scheiden en sorteren van flessen en andere PET-verpakkingen. In bestaande recyclingmethodes is vervuiling van de stroom flessen een groot probleem.

Volgens Carbios is met de enzymentechnologie een recyclingpercentage van 100 procent haalbaar. In theorie is in Europa een CO2-reductie van 4,6 miljoen ton haalbaar, zegt het bedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • HENK BHAROS
  10.01.2016 - 13:21 uur | HENK BHAROS

  het is in elk geval een goede begin ---maar wij moeten aan de bron zelf beginnen ---
  onze mentaliteit moet op gepoetst worden---wij moet het in de schoolbanken al gaan leren om zuinig te leven-
  plastic --vooral doorzichtig plastic is een mooi product.
  ik maak er zelf 3 dimentionale puzzels van....

 • Eric Liebers
  09.01.2016 - 14:28 uur | Eric Liebers

  Excellent. And now let us make sure consumers are aware of these great recycling opportunities ánd dispose of their PET packaging in the recycling channels in an even higher percentage.